Volledig scherm
© AD

Moslimrector slaat wéér aan het haatzaaien

Rector Ahmet Akgündüz van de IUR, de Islamitische Universiteit Rotterdam, heeft zich andermaal hatelijk uitgelaten over politieke tegenstanders. Deze keer noemde hij Koerden 'honden' en zei hij te bidden voor degenen die op hen jagen.

Quote

Zo kan het niet langer. Hij werkt segrege­rend in plaats van de verbinding met Nederland te zoeken

VVD-Kamerlid Pieter Duisenberg

De VVD is het beu. ,,Zo kan het niet langer," zegt Kamerlid Pieter Duisenberg, die niet vindt dat de rector aan het hoofd kan staan van een instelling die Nederlandse studenten opleidt. ,,Hij werkt segregerend in plaats van de verbinding met Nederland te zoeken. Hoe kan een school met deze man als boegbeeld nog steeds de goedkeuring van de Nederlandse overheid hebben?"

De Tweede Kamer wilde in juli al dat de accreditatie van de universiteit zou worden ingetrokken, maar dat kan alleen als de onderwijskwaliteit tekortschiet. Accreditatie-organisatie NVAO oordeelde in juli nog dat daar niks mis mee is.

Het wetsvoorstel waarmee minister Jet Bussemaker toch kan ingrijpen bij instellingen die zich niet houden aan hun opdracht tot maatschappelijk verantwoordelijkheidsbesef, ligt momenteel bij de Raad van State. ,,Zodra die wet van kracht is, zal ik niet aarzelen om deze bevoegdheid te gebruiken," verklaart Bussemaker.

Quote

Met de 'honden' doelt Akgündüz op de Koerdische jongeren die loopgraven graven om zich in het zuidoosten van Turkije te verdedigen tegen het leger

Erik-Jan Zürcher, hoogleraar Turkse taal en cultuur

Aanslag
De omstreden rector Ahmet Akgündüz reageerde op zijn twitteraccount op de aanslagen in Ankara van zaterdag 10 oktober. Hoewel hij stelde alle vormen van terrorisme af te wijzen, schreef hij een dag eerder, op 9 oktober, te 'bidden voor de helden die de honden uitroeien die greppels graven'.

Dat klinkt ietwat cryptisch, maar hoogleraar Turkse taal en cultuur Erik-Jan Zürcher weet wat Akgündüz bedoelt: ,,Met de 'honden' doelt Akgündüz op de Koerdische jongeren die loopgraven graven om zich in het zuidoosten van Turkije te verdedigen tegen het regeringsleger," stelt de Leidse hoogleraar. De 'helden' zijn de aanslagplegers, legt Zürcher uit. ,,Hij bidt voor de zielenheil van degenen die bereid zijn de Koerdische oppositie met geweld te lijf te gaan."

Voorafgaand aan de afgelopen verkiezingen in Turkije, in juni, riep de rector zijn landgenoten via Facebook op om op de AK-partij van president Erdogan te stemmen. 'Stem niet op homo's en Armeniërs!', schreef hij toen.

Alevieten
Akgündüz is een fervent aanhanger van Erdogan. ,,Joden, homo's, Koerden, Armeniërs en alevieten. Allemaal moeten ze het ontgelden," zegt Zürcher, die de uitspraken van Akgündüz al jaren met stijgende verbazing volgt. ,,Ik begrijp niet dat deze man met zijn extremistische en haatzaaiende uitspraken nog steeds rector van een onderwijsinstelling kan zijn."

Op het matje
Minister Bussemaker van Onderwijs riep de IUR voor de zomer op het matje. Toen sloot rector Akgündüz als reactie zijn facebookpagina. ,,Hij gaf aan zich voortaan te willen richten op zijn academische werkzaamheden en wetenschappelijke publicaties," zegt Bussemaker.
,,Mijn bezwaren tegen dit soort uitspraken gelden natuurlijk ook voor Twitter."

Binnenkort gaat de Inspectie van het Onderwijs weer langs bij de IUR, kondigt ze aan. ,,Daarbij zullen ook deze tweets zeker ter sprake komen."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam