Volledig scherm
Yamani Hitli met zijn halalburger, die Rotterdam moet veroveren. The Hamburger House aan de Nieuwe Binnenweg opent volgende week. © AD/Sanne Donders

Moslims aan de hamburger in Rotterdam, maar wel halal

Rotterdammer Yamani Hitli reed tot voor kort helemaal naar Den Haag voor een hamburger. Als moslim kun je nu immers bijna nergens terecht voor een halalburger. Hitli opent daarom nu zelf maar een hamburgerzaak in zijn woonplaats.

Quote

Mijn zaak is niet te vergelij­ken met een fastfood­zaak

Yamani Hitli

Het is een probleem waarmee veel Nederlandse moslims te maken hebben: je hebt zin in een lekkere hamburger, maar vanwege je geloofsovertuiging mag je die niet eten. Het vlees is immers niet van een ritueel geslacht dier. En dus bestel je bij de McDonald's maar een visburger, want vis is altijd halal.

Bij Kentucky Fried Chicken konden moslims tot enkele jaren geleden nog terecht voor een halal-kipburger, maar dat is ook niet meer.

Halalproducten
Met ruim 100.000 moslims in de regio Rotterdam een gat in de markt, dacht Hitli (39). Maar zowel McDonald's als Burger King reageerden afwijzend op zijn voorstel om met halalproducten te gaan werken. En dus besloot de Rotterdammer zelf een hamburgerzaak te openen.

The Hamburger House op de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam wordt een kwaliteitsburgerzaak, vertelt hij. ,,Mijn zaak is niet te vergelijken met een fastfoodzaak. Ik wilde echt iets op niveau beginnen, met kwalitatief goed voedsel. Alles is daarom dagvers. Ons vlees is niet ingevroren, waardoor de smaak optimaal is. We gebruiken ook alleen de nek van de rund, het meest malse stuk van het dier. Het vlees wordt geflamed gegrilld, zodat het een echt barbecuesmaak krijgt.''

Kwaliteit
Ook aan klanten die iets anders willen dan vlees, is gedacht. Hitli heeft ook kipburgers (dagvers) en visburgers, ,,Onze vis halen we alleen bij Schmidt Zeevis en onze vegaburgers bij de vegetarische slager. Kwaliteit staat gewoon hoog in het vaandel. Wij serveren geen rotzooi, en dat proef je,'' zegt Hitli.

Dat geldt niet alleen voor het eten, maar ook voor de drankjes. Zo is de koffie fair trade en zijn er verschillende soorten verse sap.

Desondanks zijn de prijzen maar ietsjes hoger dan bij een gemiddelde hamburgerzaken. ,,Wij zitten tussen de McDonald's en Ellis.''

Dat er halalproducten worden verkocht, betekent ook niet dat de zaak alleen voor moslims is bedoeld. ,,Ik sta open voor iedereen. Ik doe dit niet voor het geld, maar omdat ik het leuk vind en mensen iets wil bieden wat ze missen: een simpele hamburger.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam