Volledig scherm
Het Ambachtsplein behoudt haar drie mosquito's nog voor zeker een half jaar. Een mosquito is een apparaat dat een hoge zoemtoon voortbrengt en daarmee hangjongeren moet afschrikken. © Frank de Roo

Mosquito’s langer op Ambachtsplein

De drie mosquito’s op en rond het Ambachtsplein in Rotterdam-Zevenkamp blijven daar zeker nog een half jaar hangen. Dat heeft de gemeente Rotterdam bekend gemaakt.

Het veelbesproken winkelcentrum Ambachtsplein in de Rotterdamse wijk Zevenkamp blijft een zorgenkindje. Het gebied wordt niet alleen geteisterd door grote leegstand van winkels, ook houden de problemen met overlast van hangjongeren op het plein en in de buurt aan.

De gemeente Rotterdam heeft bekend gemaakt dat de drie mosquito’s op en rond het plein daar nog wel moeten blijven. Het gaat dan om de apparaten bij de in- en uitgang van metrostation Ambachtsland, de pieptoon centraal op het plein en de voorziening op de hoek van de Zevenkampse Ring en de Beerze, ook bekend als de Rozentuin. Een mosquito is een apparaat dat een hoge zoemtoon voortbrengt en daarmee hangjongeren moet afschrikken. De verlenging geldt voor een termijn van zes maanden.

Volgens het zogenoemde Plaatsingsbesluit Mosquito’s april 2017, ondertekend door de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb, is de inzet van de apparaten op en rond het Ambachtsplein noodzakelijk vanwege ‘de druk op de openbare orde in het gebied’. 

Overlast 

De bestuurder stelt dat er ondanks de al genomen maatregelen nog steeds sprake is van ‘structurele overlast’ veroorzaakt door jongeren. Dat heeft gevolgen voor het onveiligheidsgevoel van winkeliers, het winkelend publiek, voorbijgangers en omwonenden, aldus de gemeente in een toelichting.

De verlenging is opnieuw van tijdelijke aard, legt Aboutaleb uit, die wel aanvult dat de termijn altijd met opnieuw een half jaar kan worden verlengd met het oog op de openbare orde en het woon- en leefklimaat.

Syb van Vellinga, die vorige week in deze krant zijn zorgen uitsprak over de leegstand, vindt het jammer dat de maatregelen nodig zijn. ,,Ik had de indruk dat het meeviel, maar het mooie weer komt er aan, dan moet het helaas toch zo.’’

Quote

We hebben te maken met een groep die zich steeds verplaatst

Syb van Vellinga


Volgens de bewoner hangen de mosquito’s er inmiddels drie jaar. ,,We hebben te maken met een groep die zich steeds verplaatst. Bij de metro, op het plein, bij de Rozentuin, bij Dirk van den Broek of het viaduct.’’ Van Vellinga vreest voor de toekomst, ook omdat het politiebureau dicht is en er alleen op afspraak spreekuur is.

Voor wethouder Joost Eerdmans (buitenruimte, Leefbaar Rotterdam) is het Ambachtsplein een van de peilers onder het miljoenenprogramma Oost. Hij zegde vorige week toe dat er aan de leegstand van winkelpanden wordt gewerkt. Hij heeft een aanvalsplan aangekondigd. Ook vastgoedeigenaar NSI komt met voorstellen tegen leegstand.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam