Volledig scherm
Marco Florijn (links) en PvdA-fractievoorzitter Richard Moti in 2011 in het Rotterdamse stadhuis. © ANP

Moti in race als opvolger van wethouder Kriens

Richard Moti is de beoogde opvolger van de vertrekkende wethouder Jantine Kriens (financiën en organisatie) in Rotterdam. De huidige PvdA-fractievoorzitter is goed ingevoerd in de financiële huishouding en het personeelsdossier. Dit meldt het AD/Rotterdams Dagblad.

Volledig scherm
Jantine Kriens (links) en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. © ANP

Kriens naar VNG
Kriens, PvdA-wethouder sinds 2006, begint op 1 mei als directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), als opvolger van haar partijgenoot Ralph Pans. De benoeming bij de belangenbehartiger van alle gemeenten wordt vermoedelijk vanmiddag bekrachtigd.

Kriens (58) was al enige tijd op zoek naar een nieuwe betrekking. Tegenover deze krant bekende ze afgelopen najaar bezig te zijn aan haar laatste termijn. Vier jaar geleden deed ze al een vergeefse gooi naar het burgemeesterschap in Dordrecht. Kriens neemt op 4 april officieel afscheid van de Rotterdamse gemeenteraad.

Haar collega Marco Florijn (sociale zaken) neemt het deelgemeentendossier van haar over. Hij moet de komst van de gebiedsbesturen in 2014 voorbereiden. Florijn komt nog deze maand met een uitwerking van het raadsbesluit uit december.

Richard Moti
Als definitieve opvolger beschikt Richard Moti (33) over de beste papieren. Zijn naam viel gisteren veelvuldig in PvdA-kringen. Hij is de financieel woordvoerder van Rotterdams grootste coalitiepartij, raadslid sinds 2002 en per direct beschikbaar. Moti, als bestuurder werkzaam bij de vakbond FNV, kondigde in januari aan in 2014 zijn raadswerk te zullen beëindigen.

'Maar ik heb nooit een geheim gemaakt van mijn ambitie om ooit wethouder te worden in deze stad,' zei Moti gisteren tegen het AD/Rotterdams Dagblad. 'Maar eerst gaan we ons intern beraden over de vraag wat nu het beste is voor de partij.' Andere kandidaten zijn raadsleden Claus Verbrugge en Leo Bruijn.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam