Motoragent geeft vrouw klap in gezicht in Capelle

UpdateNella (34) uit Capelle aan den IJssel gaat aangifte doen van geweld door de politie omdat ze gisteren door een motoragent in haar gezicht is geslagen. Beelden daarvan circuleren op het internet. ,,Ik snap niet dat ik zo behandeld ben", vertelt de vrouw. De politie wil niet reageren op de uitgedeelde klap, maar stelt dat agenten werden belaagd bij de aanhouding van verdachten van een straatroof. Op internet is een video opgedoken waarin de aanloop naar het incident te zien is.

Quote

Ik wil antwoorden van de politie

Nella (34)

De motoragent sloeg de vrouw nadat haar broer (17) en zus (36) werden aangehouden. ,,Volgens de verklaring van de politie omdat zij een aanhouding belemmerden", vertelt Nella (haar volledige naam is bij de redactie bekend).

,,Ze zagen namelijk hoe twee jongens uit de buurt, die voor mijn zus uit naar het winkelcentrum liepen, werden aangehouden voor een winkeldiefstal in de Koperwiek, of zoiets. Wij beleefden die aanhouding als onterecht. Mijn zus was er van overtuigd dat die jongens gewoon van huis kwamen, dus niks met die diefstal te maken konden hebben. Waarop wij met de politie in gesprek gingen."

Aanhouding
Dat gesprek liep volgens haar uit de hand met de aanhouding van haar broer en zus tot gevolg. Zij zijn inmiddels vrijgelaten. Nella en haar familieleden gaan aangifte doen tegen het optreden van de betreffende agent.

,,Mijn zus en broertje zijn in mijn ogen onterecht aangehouden. Daarvoor is mijn zusje ook nog met pepperspray bespoten, al was dat niet per se voor haar bedoeld. Dat zorgde er wel voor dat onze discussie heftiger werd. Toch snap ik absoluut niet waarom de agenten zo gewelddadig reageerden. Ik wil graag antwoorden."

Video
Getuige Vanessa was bij winkelcentrum de Koperwiek en zag agenten duwen tegen een menigte met 'kinderen'. ,,Ik vond dat vreemd en wilde eigenlijk dát filmen maar toen kwam deze klap van de motoragent." Ze plaatste het filmpje op haar Facebookpagina, waarna het door anderen werd gedeeld. 

In een reactie gaat de politie niet in op de klappen die de motoragent uitdeelde, waarvan beelden op internet zijn gezet. ,,Het gaat om een filmpje van 8 seconden, een bijzonder klein tijdsbestek van iets dat in totaal 25 minuten heeft geduurd'', zegt een woordvoerder. ,,Dit is politiewerk, dit is helaas waar we mee te maken hebben. Omstanders hebben zich te gedragen als de politie een aanhouding verricht. En sommigen van hen hebben dat niet gedaan.''

De politie stelt dat agenten werden belaagd bij de aanhouding van verdachten van een straatroof. Zij zouden een 32-jarige man op de Reigerlaan hebben beroofd van zijn gouden ketting.

Quote

Dit is politie­werk, dit is helaas waar we mee te maken hebben

Woordvoerder politie

Bij winkelcentrum de Koperwiek zagen agenten mannen lopen die voldeden aan het signalement van de berovers, aldus de politie. ,,Zij werden staande gehouden voor een gesprek, maar bleven niet staan. De agenten kregen het vermoeden dat ze er vandoor wilden gaan. Toen een agent één van de staande gehouden mannen belette weg te lopen, keerde deze zich tegen de politie. De 18-jarige Capellenaar werd daarop aangehouden en verzette zich direct. Voor een tweede man die staande was gehouden een reden om de agenten ook aan te vallen.''

In het nauw
Volgens de politie werden de agenten vervolgens zo in het nauw gedreven dat ze met spoed hulp inriepen van hun collega's. ,,Terwijl ze hun handen vol hadden aan de aanhouding, hinderden zo'n dertig tot veertig omstanders en familieleden de hulpverleners.''

Vijftien andere personen bemoeiden zich volgens de politie vervolgens ook met de aanhouding. ,,Eén van de agenten moest hen wegduwen om een veilige werkruimte te creëren. Dit werkte bij veertien personen. Een vijftiende, een vrouw, bleef hinderen en werd na een aantal nieuwe waarschuwingen om afstand te houden gepepperd en aangehouden.''

De drie mannen zitten vast. Onderzocht wordt of zij betrokken waren bij de overval. Een man en een vrouw werden aangehouden voor belemmering bij de aanhouding.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (64%)
4676 stemmen