‘Multinationals de poen, het midden- en kleinbedrijf moet het doen met een aai over de bol’
OpinieHet midden- en kleinbedrijf komt er bekaaid af als het om het verdelen van het geld gaat, zegt Leefbaar Rotterdam-gemeenteraadslid Geert Koster: ‘Kleine bedrijven krijgen de kruimels’.
Delen per e-mail
Voor veel politici is de kleine ondernemer de ideale knuffelbeer om mee te scoren in de media. Als het gaat om het verdelen van de centen, rennen ze echter naar de multinationals. Zo ook bij het Nationaal Groeifonds. Met veel bombarie lanceerde het kabinet afgelopen september deze grote subsidiepot van 20 miljard euro om het verdienvermogen van Nederland te versterken en werkgelegenheid te creëren. Wie doen mee? Grote bedrijven en multinationals zitten prominent aan tafel, terwijl kleine bedrijven de kruimels krijgen. Een gemiste kans.
Wil een ondernemer aanspraak maken op dit geld? Dan moet zijn of haar projectvoorstel een minimale omvang hebben van 30 miljoen euro. Voor een gemiddeld mkb-bedrijf is dit onmogelijk. Zeker als je ziet wie de investeringsvoorstellen beoordelen: vooral experts met een achtergrond bij grote bedrijven.
Experts
Het mkb hoort bij dit groeifonds juist een prominente rol te spelen. Zij zijn de experts op het gebied van werkgelegenheid en ons verdienvermogen. Zo bestaat 99 procent van het bedrijfsleven uit mkb-bedrijven en zorgen zij voor zo’n 70 procent van de werkgelegenheid. Juist deze vaak innovatieve bedrijven, met gemiddeld drie tot vijf werknemers, kunnen de doelen van dit groeifonds waarmaken.
De gemeente Rotterdam vormt met andere Zuid-Hollandse gemeenten, de provincie, kennisinstellingen en grote bedrijven een coalitie om samen grote projecten op te zetten en zodoende aanspraak te maken op de miljardenpot. Ook hier zien we hetzelfde patroon, want wie zitten prominent aan tafel bij de Groeiagenda Zuid-Holland light? DSM, Shell, KPN, Airbus, Fokker en ga zo maar door.
‘Ongelofelijk’
‘Het mkb is vertegenwoordigd’, sprak PvdA-wethouder Barbara Kathmann tijdens de laatste Rotterdamse raadsvergadering van vorig jaar. ‘Dat zijn ze via VNO-NCW, via Economic Board en via InnovationQuarter.’ Ongelofelijk. De mkb’er is ‘via’ vertegenwoordigd en ook nog eens door twee organisaties waar grote bedrijven de dienst uitmaken. Het perspectief van de kleine innovatieve ondernemer is dus ver te zoeken.
Het perspectief van de kleine innovatieve ondernemer is dus ver te zoeken
Moties over de groeiagenda, ‘dat kan niet’, benadrukte Kathmann begin december tijdens de commissievergadering. Om de wethouder wakker te schudden heeft Leefbaar Rotterdam dit toch gedaan. Met succes. De motie die het college verzoekt om kleine bedrijven beter te betrekken bij de groeiagenda is aangenomen. De zelfbenoemde ondernemerspartij VVD stemde tegen. Onbegrijpelijk.
‘Het mkb is niet opgewassen tegen de privileges van grote bedrijven’, zei PvdA-raadslid Dennis Tak vorige maand op Twitter. Hij benadrukte: ‘Deze pandemie legt op een schandalige manier bloot hoe ongelijk de strijd van ons mkb is.’ Bij onze motie stemde de PvdA echter keihard tegen.
Zo omarmen politici de mkb’er naar de buitenwereld, maar knuffelen ze de multinational aan de tekentafel.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
eigen tuin eerst Klimaatopwarming in de tuin: kansen voor exotische planten
Het klimaat is blijvend veranderd, maar daar zijn tuinliefhebbers nog niet aan gewend. Laten we wat experimenteren, stelt tuingoeroe Romke van de Kaa voor. -
PREMIUM
Lockdown is klap voor de lokale winkelier die wéér aan de bak moet: Bezorgen en snel een webshop bouwen
De lockdown is een mokerslag voor de lokale ondernemer. In december had het allemaal moeten gebeuren, maar na een zwaar jaar moeten winkeliers opnieuw de knop om zetten om te overleven. ,,Zonder goede webshop red je het niet.’’ -
PREMIUM
Ik zeg je Britt (17): ‘We hebben allemaal corona gehad. Ik schrok wel toen mijn ouders ziek werden’
-
RET schaalt openbaar vervoer af tijdens de avondklok: minder bussen en trams
Vervoersbedrijf RET past de dienstregeling aan tijdens de avondklok. Dat maakte het vervoersbedrijf vrijdag bekend. Vanaf maandagavond 21.00 uur schaalt de RET, in de uren dat de avondklok geldt, het aantal busritten af naar maximaal twee per uur en het aantal tramritten naar maximaal drie per uur. Metro’s blijven volgens de normale dienstregeling rijden. -
PREMIUM
dupe partnertoets Pascalle mag nergens meer knippen, maar op steun hoeft ze niet te rekenen
Ze had zich het jubileum wel anders voorgesteld. Pascalle Thüss uit Hengelo komt al 25 jaar bij de mensen thuis, voor een knipbeurt of haarspoelinkje. Nu zit ze thuis, duimen te draaien. Op steun vanuit een van de regelingen van het Rijk hoeft ze niet te rekenen. De partnertoets nekt haar.
-
AUTOTEST Test Citroën C3: strijd tegen de tand des tijds
Eigenzinnig design en comfort zijn van oudsher belangrijke pluspunten van de Citroën C3. Maar kan de huidige, vier jaar oude generatie de concurrentie nog wel aan? -
Daklozen mogen ook zonder briefje hun slaapzak uitrollen in de buitenlucht tijdens de avondklok
Daklozen mogen ook zonder briefje hun slaapzak uitrollen in de buitenlucht. De avondklok gaat niet gelden voor buitenslapers. Dat heeft het kabinet bepaald. Het Leger des Heils in Rotterdam is blij met de uitzondering. -
PREMIUM
interview Rotterdam dreigt miljardeninvesteringen mis te lopen, waarschuwt haventopman Allard Castelein
,,Als Nederland niet oppast, verliest Rotterdam de wedstrijd.’’ Haventopman Allard Castelein kwam tijdens zijn jaarlijkse toespraak op de Dag van de Haven met een verontrustende boodschap.
In samenwerking met indebuurt Rotterdam