Volledig scherm
Cadaver Table in Museum Boijmans van Beuningen. © Jan de Groen

Museum Boijmans krijgt 'kadaver' van verzamelaar Bert Kreuk

Museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam heeft een beeld van de Amerikaanse kunstenaar Mattew D. Jackson gekregen van kunstverzamelaar Bert Kreuk. Het gaat om het beeld 'Cadaver Table' van hout en marmer: het is een liggend figuur waarvan de organen zichtbaar zijn, als op een snijtafel van een patholoog anatoom. 

Het lichaam is gemaakt van stukken afval die Jackson in zijn studio vond en die hij heeft samengeperst.

,,We zijn zeer vereerd met deze gift van Bert Kreuk", zegt museumdirecteur Sjarel Ex. ,,Matthew D Jackson was nog niet in de collectie van ons museum aanwezig en is en mooie aanvulling op onze hedendaagse verzameling mensbeelden.” Bert Kreuk, oorspronkelijk uit Capelle aan den IJssel, is één van de bekendste Nederlandse verzamelaars van moderne en hedendaagse kunst. Na de verkoop van zijn bedrijf HSS International in 2007 begon hij met verzamelen. Hij schonk eerder werk van John Bock aan Boijmans en gaf ook al eens het beroemde paasei van Jeff Koons in bruikleen aan het Rotterdamse museum.

Kreuk koos bewust voor Boijmans. ,,Binnen het oeuvre van Jackson is er geen ander beeld dat ik net zo goed vind als dit kunstwerk. Jackson legt de linkt tussen de klassieke anatomische kunst en de hedendaagse kunst en maakt zo, net als in de museumcollectie een reis door de kunstgeschiedenis, waardoor het perfect past in de collectie van Museum Boijmans Van Beuningen", laat hij via het museum weten. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in! 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam