Volledig scherm
De voormalige V&D in winkelcentrum Zuidplein. © Frank de Roo

Museum Boijmans Zuidplein gaat niet door, zegt wethouder. Of toch wel?

In de oude V&D op het Zuidplein komt waarschijnlijk geen museum. Museum Boijmans Van Beuningen krijgt de financiering voor de dependance op Zuid niet rond.

Dat schrijft wethouder Saïd Kasmi (D66) in een brief aan de gemeenteraad. Boijmans wilde in het winkelcentrum Zuidplein een nieuw tijdelijk museum maken met een eigentijds programma. Het was de bedoeling om daar publiek te trekken dat minder gewend is om naar musea te gaan.

Toch heeft het museum zelf nog hoop dat het lukt, zegt directeur Sjarel Ex. ,,We hebben een lijntje met onze investeerders. Het hangt aan een zijden draadje, maar we doen nog een laatste poging om het voor elkaar te krijgen.” Boijmans werkt inmiddels een jaar aan het plan. In totaal is 13 miljoen euro nodig. Er is nog een tekort van 2 tot 3 miljoen, zegt Ex.

Boijmans Zuidplein moet een proeftuin worden, zei Ex vorig jaar. ,,Wij kunnen heel veel leren van werken met publiek dat niet gewend is om naar musea te gaan. We gaan in eerste instantie kijken en luisteren en onderzoeken wat er allemaal al gebeurt op Zuid.” 

Kasmi zegt dat hij nadat hij de raad informeerde van Ex hoorde dat het museum toch nog een kansje zag. ,,Wij wachten de ontwikkelingen af”, laat de wethouder via zijn woordvoerder weten. ,,Maar dit moet niet te lang duren.” Kasmi had Boijmans al gevraagd op zoek te gaan naar een nieuwe locatie om die doelstellingen alsnog te halen. Het gemeentebestuur vindt het belangrijk dat het museum zichtbaar blijft tijdens de renovatie die zeven jaar duurt.

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je dan hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam