Volledig scherm
Voorzitter Tom Wensink (l) en vice-voorzitter Ed Wijbrands bij De Buffel. © john de pater

Museumschip De Buffel blijft nog jaren in Hellevoetsluis liggen

Het Rotterdamse museumschip De Buffel ligt naar verwachting ook de komende jaren in de haven van Hellevoetsluis.

Vrijwilligers die het historische schip het afgelopen jaar exploiteerden, willen het vaartuig definitief overnemen van het Maritiem Museum in Rotterdam. ,,We hebben er een goed gevoel over'', zegt vice-voorzitter Ed Wijbrands van de stichting Ramtorenschip Buffel. ,,We willen dit cultureel erfgoed voor de toekomst behouden. Er moeten nog wel wat hobbels worden genomen, maar we zien de toekomst positief tegemoet.''

Zo is het aantal bezoekers het afgelopen jaar gegroeid, en zijn andere musea in de vestingstad, zoals het Droogdok Jan Blanken en het Stadsmuseum, bereid om de komende jaren intensief samen te werken met de stichting. Hierdoor ontstaat er één groot historisch maritiem museum in Hellevoetsluis.

,,Eigenlijk moet die Vestinghaven één groot openluchtmuseum worden, waar mensen de hele dag iets kunnen doen'', legt hij uit. ,,Dan krijg je veel meer bezoekers. Onderzoek heeft uitgewezen dat die potentie er is, mits alle musea in dat gebied samenwerken."

De raad van Hellevoetsluis moet eerst nog in november een besluit nemen over een subsidieaanvraag van de nieuwe stichting. ,,We kunnen het schip niet alleen laten draaien met de opbrengsten van de kaartjes. Die subsidie is nodig om de gaten te dichten en een bedrag opzij te zetten voor groot onderhoud'', verduidelijkt Wijbrands.

Volledig scherm
De Buffel kreeg in 2013 een warm ontvangst in Hellevoetsluis. © john de pater

Specialisten

Veel van het werk op het oude oorlogsschip wordt nu door vrijwilligers gedaan. Maar over een aantal jaren heeft het schip groot onderhoud nodig. ,,En daar heb je specialisten voor nodig. We zijn nu bezig met een potje om dit soort grote kosten te kunnen betalen.''

Over De Buffel is vorig jaar veel te doen geweest. De Hellevoetse ondernemer Arie van den Ban, die het museumschip in 2013 naar de vestingstad haalde, wilde niet meer alleen opdraaien voor de kosten. Het schip dreigde zelfs te worden teruggestuurd naar Rotterdam, de eigenaar van het schip. Maar die gemeente wil De Buffel vanwege de hoge kosten ook niet meer terug.

De vrijwilligers die het schip de afgelopen jaren in Hellevoetsluis hebben onderhouden en opgeknapt, brachten redding. Zij namen het schip over van Van den Ban en richtten een nieuwe stichting op, waarmee het Maritiem Museum namens de gemeente Rotterdam een nieuwe bruikleenovereenkomst voor een jaar aanging.

Het afgelopen jaar ontving De Buffel niet alleen subsidie van Hellevoetsluis, maar ook van Rotterdam. Dat laatste lag gevoelig omdat raadsleden daar het vreemd vonden te betalen voor een schip dat in een andere gemeente ligt.

De in Schotland gebouwde De Buffel was van 1868 tot 1896 in dienst als ramtorenschip. Het heeft tot 1920 als opleidingsschip van de marine in Hellevoetsluis gelegen. In 1974 werd De Buffel overgedragen aan de gemeente Rotterdam, waar het na een restauratie jarenlang dienst deed als museumschip. Sinds 2013 ligt het schip weer in Hellevoetsluis.

Volledig scherm
© john de pater

In samenwerking met indebuurt Rotterdam