Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Musici ontevreden over vergoeding songfestival: ‘Hier kun je geen huur van betalen’

Er is ophef ontstaan rondom de vergoedingen voor de leden van het symfonisch orkest dat wordt samengesteld voor  de finale van het Eurovisie Songfestival in Rotterdam Ahoy. De jonge talenten die zich hiervoor kunnen aanmelden zouden een te lage vergoeding krijgen voor het optreden en repeteren. Dat vindt het Platform voor Freelance Musici.

Jonge, aankomende musici kunnen auditeren voor een rol in het orkest dat in de pauzes van het evenement zal optreden. Het gaat om drie optredens waar waarschijnlijk zeven keer voor zal worden gerepeteerd. Hier krijgen de jonge talenten 1000 euro bruto voor betaald. Volgens de woordvoerder van de festivalorganisatie voldoet dit bedrag keurig aan de richtlijnen. 

Quote

Natuurlijk is het een unieke kans, maar daar kun je niet je huur van betalen

Dorine Schoon, oprichter van het Platform voor Freelance Musici, ontving echter tientallen negatieve reacties: ,,Ook hier lijken de musici weer de sluitpost van de begroting. En dat voor een evenement waar de muziek centraal staat. Ik vind dat schandalig”, benadrukt ze. Het platform bestrijdt het voor weinig geld uitnodigen van beroepsmusici onder het mom dat het goed is voor hun loopbaan. 

Hoger tarief

,,Ik kan niet ingaan op de inhoud van de opdracht, maar wanneer je ervan uitgaat dat de muzikanten acht dagen spelen, komt dat neer op 125 euro per dag. Voor mensen in dit vak met zulke skills zou een tarief van 65 euro per uur het minimum moeten zijn”, aldus Schoon, die zelf hoboïste is. 

De lage vergoedingen voor musici zijn het afgelopen jaar al meermaals aan de kaak gesteld. ,,Ik vermoed dat de organisatie de oude CAO voor freelance musici aanhoudt. Daarover wordt nu onderhandeld omdat het al lange tijd bekend is dat deze tarieven te laag en achterhaald zijn”, meent Schoon. 

Groot podium

Toch voorziet Schoon dat er ondanks de geringe vergoeding veel belangstelling zal zijn omdat meewerken aan het door een internationaal miljoenenpubliek bekeken songfestival door velen ontzettend aantrekkelijk zal worden gevonden. Dat beaamt ook de festivalorganisatie: ,,Het is wel een podium dat we bieden.” Volgens Schoon is dat echter geen reden om niet goed te betalen. ,,Natuurlijk is het een unieke kans, maar daar kun je niet je huur van betalen”, besluit ze.

  1. Marktkooplui vrezen songfestivaldorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’
    PREMIUM

    Marktkoop­lui vrezen songfesti­val­dorp: ‘We staan weer met de rug tegen de muur’

    De marktkooplieden van de weekmarkt op de Binnenrotte maken zich grote zorgen over de komst van een Eurovision Village. Vertegenwoordigers van de ondernemers werden vandaag bijgepraat door de directie van de Rotterdamse songfestivalorganisatie. ,,Daar hoorden we dat we geen drie, maar vijf marktdagen zullen missen’’, zegt secretaris Laurenz van der Burg van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH).

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam