Volledig scherm
Rob Nieuwveld organiseert maandelijks themavonden. © DIJKSTRA, ROEL

Muziek en eten brengen Capelse wijk samen

Meer begrip krijgen voor mensen met verschillende nationaliteiten, dat is het doel van de maandelijkse thema-avonden in de Capelse wijk Schenkel. Eten, drinken en muziek moeten de buurtbewoners samenbrengen.

Bij het land Syrië wordt de associatie met oorlog snel gemaakt. Daar zal het nou juist niet over gaan tijdens 'Capelse culturen ontmoeten elkaar' in wijkrestaurant Schenkel aan de Bongerd.

Als Syrië het thema van de maand is, gaat het over de cultuur van het land, de gebruiken, het eten van daar en de historie. ,,Elke laatste zaterdag van de maand houden we een bijeenkomst waarbij een ander land centraal staat", vertelt Rob Nieuwveld van Stichting Sonrisa Rijnmond. Hij organiseert de avonden samen met Pameijer.

,,We willen de andere kant van een bepaald land laten zien. We nodigen altijd iemand uit om over zijn of haar land van herkomst te vertellen. Vaak kennen wij die landen uit het nieuws, terwijl er ook veel mooie verhalen zijn. Die landen hebben een ontzettend rijke historie."

Er worden foto's en filmpjes getoond, gepraat over het geloof en gebruiken en natuurlijk gegeten. Daarna wordt er gezongen en gedanst. ,,In Schenkel wonen veel mensen van verschillende afkomst", zegt Nieuwveld. ,,Het is onze bedoeling om die groepen met elkaar in contact te brengen. Als je meer weet over iemands achtergrond heb je ook meer begrip."

Nederlandse Capellenaren schuiven graag aan tijdens de thema-avonden, maar ook mensen uit Egypte, Turkije of Marokko komen. Iedereen is welkom, benadrukt Nieuwveld. De toegang is gratis.

Wat nog moeilijk blijkt, is om juist die groep te bereiken die negatief staat tegenover mensen van een andere afkomst. ,,Die willen we er natuurlijk het liefst bij betrekken, maar we merken dat dit nog lastig is. Dat is de grootste uitdaging."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8027 stemmen