Onbekenden hebben alvast een straatnaambord van Jules Deelder opgehangen.
Volledig scherm
Onbekenden hebben alvast een straatnaambord van Jules Deelder opgehangen. © AD

Mysterie: opeens hangt er een straatnaambord met ‘Plein Jules Deelder’

Welke straat wordt vernoemd naar Jules Deelder? Bewonderaars van de in december overleden dichter besloten het onderzoek van de Rotterdamse straatnamencommissie niet af te wachten en kozen zelf een plek uit: de kruising van de Mathenesserlaan met de Nieuwe Binnenweg. Een bord hangt er ook al: Plein Jules Deelder staat er op.

Het bord Plein Jules Deelder hangt aan de gevel van café Ari, waar ook het beeld van Deelder voor de deur staat.
Volledig scherm
Het bord Plein Jules Deelder hangt aan de gevel van café Ari, waar ook het beeld van Deelder voor de deur staat. © AD

Wie precies het initiatief nam, is vooralsnog een klein mysterie. De mensen achter het beeld van Deelder wijzen naar elkaar. Ook Ger Koedam junior van café Ari waar het bord op de gevel hangt, zegt het niet te weten. Wel staat de uitbater volledig achter het initiatief. ,,Dit is dé plek. Jules Deelder heeft hier een groot deel van zijn leven gewoond, zijn beeld staat hier en ons café was zijn huiskamer”, zegt Koedam. ,,Nog steeds denken heel veel mensen dat het zijn café was.”

Koedam oppert wel om van de kruising met behulp van een rotonde een echt plein te maken. Ook Jeroen Everaert van Mothership, een van de initiatiefnemers van het beeld van Deelder, vindt het een goede plek. ,,Als je iets naar Deelder vernoemt, moet het wel een plein in het centrum zijn en niet een straatje in een buitenwijk.” Ook Hans Kleinjan, tandarts en persoonlijk vriend van Deelder, vindt ‘een of ander nieuwbouwstraatje een beetje lullig’. ,,De plek moet wel recht doen aan de nachtburgemeester.”

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam