Volledig scherm
de Islamitische Scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam © Marco de Swart

Mysterieuze examenroof met oude verdwenen sleutel

Het heeft alle ingrediënten voor een Britse detective: een kluis, een verdwenen sleutel en een plotselinge arrestatie. Rector Bart Renders zag zijn school plots toneel worden van een mysterieuze examenroof.

Als rector Bart Renders dinsdagavond thuis achter zijn pc zit, slaat ineens de schrik hem om het hart. 'Examen Frans uitgelekt' leest hij. Hé, wat vervelend, denkt hij nog. Op pagina 117 van Teletekst - de rector vergeet het nooit meer - leest hij dat het examen voor de volgende dag op straat ligt. 'Verdorie, wat een gedoe, dacht ik. Ik ben benieuwd hoe ze dat gaan oplossen,' vertelt hij aan het AD.

Als Renders de volgende ochtend om 8.00 uur op zijn school, het Rotterdamse Ibn Ghaldoun, aankomt, leest hij op zijn computer dat er meer details zijn. Het uitgelekte examen is gefotografeerd en op internet gezet, vergezeld van een brief van de vermeende afzender. Die noemt zich 'Het Lek' en 'Raaverrok'. 'Toen ik die brief las, sloeg de schrik me om het hart,' vertelt hij in de hal van zijn school.

Islamitische kringen
Want in de teksten staan zinsneden als 'wensen op een wonder'. 'Ik kreeg een naar gevoel in mijn buik. Het klinkt misschien gek, maar dat zijn zinnen die wat meer gebezigd worden in islamitische kringen. En dus dacht ik, als rector van een islamitische scholengemeenschap, 'het zal toch niet'.'

Angstvallig houdt Renders daarna de klok in de gaten. Hij wil wachten op de examensecretaris van de school, om samen een kijkje te gaan nemen in de kluis van de school. 'Ik wilde kijken of alles in orde was.'

Schandaal
De Ibn Ghaldoun is net weer een beetje opgekrabbeld nadat de school enkele jaren eerder in opspraak kwam omdat schoolgelden zouden zijn misbruikt voor reizen naar Mekka. Een nieuw schandaal kunnen ze missen als kiespijn.

Als de secretaris, een docent, even voor 8.30 uur arriveert, wachten de twee tot de lessen zijn begonnen en de rust is wedergekeerd. Even na 8.30 uur stappen ze de kluis binnen.

Dan ziet Renders dat 'het helemaal mis is'. In de kluis liggen de twee pakketjes met de examens Frans voor twaalf van zijn vwo-leerlingen. Er is mee 'gerommeld'. De geschrokken Renders belt direct met de Inspectie van het Onderwijs. Hij meldt de onderwijsinstantie dat hij een 'ernstige onregelmatigheid' heeft ontdekt. De examens worden snel in de eigen kluis van Renders gelegd, die op slot gaat. Als hij de examens heeft 'veiliggesteld', draait de rector het nummer van het College voor Examens, die direct de politie waarschuwt.

Mysterie
Maar het mysterie moet dan nog worden ontvouwd. Op de sterke kluis vinden de technische rechercheurs geen inbraaksporen, vertellen ze de rector.

Die staat voor een raadsel. Er zijn maar twee kluissleutels. Hijzelf heeft er één, de examensecretaris de ander. De sleutels zijn niet weggeweest.

De rector besluit de papieren van de gecertificeerde kluis na te pluizen. En dan ontdekt hij iets. In november 2010 blijkt een sleutel van de kluis te zijn 'kwijtgeraakt'. Hoe en wat is hem onbekend, maar met toestemming van de gemeente is er een gecertificeerde sleutel bijgemaakt. In mei 2011 is het ding afgeleverd bij de toenmalige rector. En uiteindelijk werd het de sleutel van Renders. 'Ik wist het niet, maar er moet dus ergens nog een sleutel zijn. Het kan de oorzaak van deze diefstal zijn.'

Dan komt het bericht dat de politie een 22-jarige Rotterdammer heeft aangehouden. Ze zijn de man op het spoor gekomen via zijn internetgebruik. Of het een oud-leerling is? Een vriendje van een leerling? Een broertje? Renders heeft geen idee. De oudste leerling is 19 jaar, een medewerker van 22 is er niet. 'We staan voor een mysterie.'

 1. ‘Het Stadhuisplein is een bak teringherrie, maar wel ónze bak teringherrie’
  PREMIUM
  column

  ‘Het Stadhuis­plein is een bak teringher­rie, maar wel ónze bak teringher­rie’

  Het is nooit wat voor mij geweest, dat hele Stadhuisplein niet. Ik ben er in mijn leven misschien drie keer geweest. En dat leverde best een aantal unieke ervaringen op. Want ik was nog nooit eerder zomaar in mijn kont geknepen. Ik hoorde ook voor het eerst een aantal gasten op een terras liefdevol: 'hoerrr' roepen. En dan niet eens alleen naar mij, maar naar elke jongedame die langskwam.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
9112 stemmen