Volledig scherm
Arjen Littooij (l) met de vlag van de World Police & Fire Games. © World Police and Fire Games

Na Chengdu komt Rotterdam, ‘In elk land hebben hulpverleners het helpen van mensen in het DNA’

In de Chinese stad Chengdu is vandaag de vlag van de World Police & Fire Games overgedragen aan vertegenwoordigers in Rotterdam. Over twee jaar is de havenstad namelijk de gastheer van het sportevenement waaraan duizenden hulpverleners meedoen.

Bij de spelen komen hulpverleners van over de hele wereld samen. Sport bindt, omdat je als agent, brandweerman of douanier fit behoort te zijn. Maar ook omdat een groot evenement de kans is om met vakgenoten te spreken.

,,Een grootse afsluiting van 10 dagen spelen”, noemt directeur van de Veiligheidsregio, Arjen Littooij, de sluitingsceremonie over de telefoon vanuit Chengdu. Het is daar dan net 9 uur geweest en de tweejaarlijkse spelen voor hulpverleners zit er net op. Hij kan nu voorzichtig vooruitblikken naar de spelen van 2021. Want met het overdragen van de vlag is direct het startsein gegeven voor de organisatie in Rotterdam.

Wat wordt het doel over twee jaar? ,,De atleten een blijvende herinnering aan Rotterdam meegeven”. Wat Littooij betreft staan de spelen in 2021 in het teken van ‘Erkenning, Respect en Waardering’ voor al die hulpverleners die hier dan komen sporten.

‘Iedere bezoeker werd gastvrij ontvangen’

Wat hem het meest opviel aan de spelen in China? De hele aankleding van de stad. ,,Het is natuurlijk een hele andere stad 17 miljoen inwoners. Maar de hele omgeving ademde uit dat er 10.000 hulpverleners in de stad waren. Die ‘citydressing’ is geweldig.”

Quote

De hele omgeving ademde uit dat er 10.000 hulpverle­ners in de stad waren

Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Dat Rotterdam een stuk kleiner is, is volgens Littooij geen probleem. Hij ziet juist voordelen aan het kleine Nederland en wil van de spelen in 2021 een ‘compacte spelen’ maken. De ideale manier om de reisafstanden voor de atleten klein te houden en het contact tussen bewoners en de bezoekende hulpverleners sterk te maken.

,,Wat we meenemen uit China is de ontvangst. Iedere bezoeker werd gastvrij ontvangen. Taal was hier zeker nog een dingetje, niet iedereen spreekt hier Engels, maar overal zag je vrijwilligers om je te helpen.”

,,Hier wil ik ook meenemen hoe groots het is”, zo spreekt Littooij zijn bewondering voor het hele evenement uit. Niet alleen moet je als stad alle bezoekende sporters een plaats geven, een stad biedt ook nog eens plaats aan eens zoveel familieleden. ,,Zo zit je al gauw aan de 30.000 mensen”, schetst hij. En dat levert een geweldige ervaring op.

‘Mensen willen helpen en redden’

,,Wat ik in Rotterdam ook zou willen terugzien is het gevoel dat ik hier geproefd heb”, vertelt Littooij. ,,Sport is een middel om mensen bij elkaar te brengen. We zijn hier niet alleen als sporter, maar vooral ook als hulpverlener.”

Quote

Wat ze bij elkaar brengt is dat diep in het DNA zit dat ze mensen helpen

Arjen Littooij, directeur van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Met die bijzondere combinatie is het sportevenement een plek waar brandweermannen en politie-agenten ook over het vak praten. ,,In elk land gaat het natuurlijk anders, maar wat ze bij elkaar brengt is dat diep in het DNA zit dat ze mensen helpen en willen redden.”

,,Het helpen van mensen in moeilijke omstandigheden is wat iedereen hier bindt. Mooi is dat er bij de sluiting ook shirtjes werden uitgewisseld en email-adressen". Zo zorgen de sportcontacten ook voor nieuwe vriendschappen.

Verzengende hitte

Zelf behaalde Arjen Littooij de bronzen medaille in zijn categorie op de 5 kilometer. Eigenlijk zou hij 10 kilometer lopen, maar in Chengdu bleek de temperatuur tot een verzengende hitte opgelopen te zijn. ,,Ik noem het inmiddels ook wel ‘de hel van Chengdu’. Met meer dan 40 graden waren er ook niet echt de omstandigheden voor een persoonlijk record.”

Quote

Het delen van ervaringen met vakgenoten van over de hele wereld is voor mij de grootste winst

Wout Roos

De Nederlandse hulpverleners behaalden samen in totaal 48 medailles. Wout Roos, werkzaam bij Brandweer Rotterdam Rijnmond, won op verschillende wielren-onderdelen maar liefst 3 gouden en 1 zilveren medaille.

Roos roemt net als Littooij de sfeer in de Chinese stad. ,,De sfeer van de WPFG, het samenzijn en het delen van ervaringen met vakgenoten van over de hele wereld is voor mij de grootste winst.”

‘Het atletendorp aan de voet van de Erasmusbrug’

,,Morgen gaan we weer terug naar Nederland, waar we op 4 september gehuldigd worden door burgemeester Aboutaleb”. Voor Littooij begint het grote werk aan The World Police & Fire Games Rotterdam direct bij aankomst. ,,We hebben contact met de gemeente Rotterdam, het sportbedrijf en natuurlijk met Ahoy”. Dat sportcentrum wordt een belangrijke spil voor de organisatie, die het evenement ook graag naar het hart van de stad brengt.

,,Het atletendorp mooi aan de voet van de Erasmusbrug”, schetst Littooij zijn wens voor 2021. Dat moet dan de plek worden waar inwoners van Rotterdam en de sportende hulpverleners elkaar ontmoeten. 

Wat Littooij betreft worden de spelen in 2021 een evenement waar Nederland met elkaar hulpverleners van over de hele wereld verwelkomt. Een evenement waar ,,Nederland ‘dankjewel’ zegt tegen de hulpverleners.”

Volledig scherm
De overhandiging van de vlag van de World Police & Fire Games. © World Police and Fire Games

Elke ochtend op de hoogte van het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

Wat vinden jullie van het nieuwe ontwerp van het Feyenoordstadion?

  • Wow, dit is te gek! (68%)
  • Is dit alles...? Valt een beetje tegen (17%)
  • Het heeft inderdaad veel weg van de Kuip (15%)
28751 stemmen