Volledig scherm
Spelers van Feyenoord en Ajax 019 onderweg naar de kleedkamer, nadat de mini-klassieker vanadaag werd gestaakt toen familieleden van Feyenoord-spelers waren belaagd. © BSR Agency

Na gestaakte klassieker trekt Aboutaleb ‘nog geen conclusies’ over uitpubliek in Kuip

De gestaakte wedstrijd tegen Feyenoord en Ajax onder 19 betekent nog geen streep door het spelen van de klassieker met uitpubliek komend seizoen in de Kuip of Arena. ,,We trekken nu nog geen conclusies’’, reageert een woordvoerder van de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb.

Sinds 2009 wordt de ‘grote’ klassieker zonder uitsupporters gespeeld. Burgemeester Aboutaleb en zijn Amsterdamse collega Job Cohen legden toen een verbod op na een reeks incidenten. Tien jaar lang zijn de bezoekjes over en weer taboe, in de competitie maar ook in bekerwedstrijden.

Recent leek de kans echter te groeien op toekomstige klassiekers met aanhang. Aboutaleb en de huidige burgemeester van Amsterdam, Femke Halsema, willen weer uitsupporters toestaan. Op één voorwaarde: clubs en supportersverenigingen moeten een plan maken waarin ze aantonen dat de relaties zijn verbeterd. Ook moeten ze uitleggen hoe de politie-inzet volgens hen tot een minimum kan worden beperkt.

Op social media is Ronald de Boer (ex-Ajacied, tegenwoordig analist bij FOX Sports) een van degenen die zich snoeihard hebben uitgelaten over de relschoppers. Hij noemt ze ‘imbecielen’ en stelt: ,,En zij (fans) willen dat er weer supporters naar de Klassieker moeten. Ze kunnen zich niet eens bij een jeugdwedstrijdje gedragen.”

Incidenten

Verleden week moest de politie optreden na een wedstrijd de amateurs van de Amsterdamse club AVV Swift en SC Feyenoord. Supporters riepen antisemitische leuzen en lieten kwetsende spreekkoren horen. Ook werd er vuurwerk afgestoken. Tijdens de ongeregeldheden sneuvelden twee ruiten van de Feyenoordbus. Er werd niemand aangehouden.

De politie waarschuwde fans van Ajax en Feyenoord toen voor de gevolgen van dit soort ongeregeldheden. Het incident wordt meegenomen in de gesprekken over het wel of niet toelaten van uitsupporters tijdens toekomstige klassiekers, zo was de boodschap.

Vandaag stond de kampioenswedstrijd tegen Ajax en Feyenoord onder 19 op het programma op sportpark De Toekomst. Deze wedstrijd werd gestaakt, nadat familieleden van Feyenoord-spelers werden belaagd. Feyenoord-supporters waren ook voor deze mini-klassieker om het kampioenschap niet welkom in Amsterdam. 

Vooralsnog betekenen deze incidenten nog niet dat er komend seizoen geen uit-publiek welkom is bij de ‘grote’ klassieker, zo stelt de woordvoerder van Aboutaleb. De gemeente trekt nog geen conclusies over hoe nu verder. Sommige supporters hebben het idee dat de gebeurtenissen van vandaag wel consequenties zullen hebben. De supportersvereniging Feyenoord wil niet reageren op de schermutselingen van vandaag.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam