Volledig scherm
Op de plek van het oude Havenziekenhuis kwam de Havenpolikliniek, om zorg in de buurt te houden. © Havenpolikliniek

Na Havenziekenhuis nu ook einde aan Havenpolikliniek

De Havenpolikliniek, het voormalige Havenziekenhuis, houdt eind dit jaar op te bestaan. De vier Rotterdamse ziekenhuizen gaan elk op zoek naar een nieuwe plek voor hun poliklinieken, die bleven nadat het ziekenhuis de deuren had gesloten. ,,We begrijpen dat veel Rotterdammers dit betreuren.’’

Het Havenziekenhuis had jarenlang een plek in de harten van vele Rotterdammers, zo bleek ook toen het Erasmus MC enkele jaren geleden bekendmaakte het ziekenhuis te sluiten. Er waren protestacties, maar de sluiting in 2017 ging door. Aan negentig jaar historie kwam een einde omdat het ziekenhuis te klein was. Jaarlijks moest er geld bij, zo was de uitleg.

Vier Rotterdamse ziekenhuizen (naast het Erasmus MC ook het Franciscus Gasthuis & Vlietland, het Maasstad Ziekenhuis en het IJsselland Ziekenhuis) besloten samen te werken om toch zorg te houden in de buurt van de bewoners van het Rotterdamse centrum. 

Nieuwe plannen

Poliklinieken van de verschillende ziekenhuizen gingen verder onder de naam Havenpolikliniek. Het Erasmus MC verkocht het gebouw echter voor 20 miljoen aan Vervat Vastgoed. De Rotterdamse vastgoedontwikkelaar wil het oude ziekenhuis, of een deel daarvan, mogelijk slopen voor nieuwbouw aan de Maas, zo was het eerste bericht. Daarna bleef het stil over de plannen.

De Havenpolikliniek had de eerste optie om 3000 vierkante meter te blijven huren. Dit was een van de eisen bij de verkoop. Van deze optie maakt ze dus geen gebruik. Het gebouw aan het Haringvliet 2 voldoet niet meer aan de eisen van deze tijd, zo stelt de Havenpoli. 

Vergeefse zoektocht

Samen zochten de ziekenhuizen naar één plek om samen verder te gaan. Er waren serieuze gesprekken, maar uiteindelijk kwamen de partijen er niet uit. In het centrum is daarom geen geschikt en betaalbaar alternatief gevonden voor álle poliklinieken samen. 

Daarom kijken de ziekenhuizen nu los van elkaar waar zij hun poliklinieken kunnen huisvesten. ,,Zodra we weten waar de zorg voortgezet wordt, communiceren we daarover met alle betrokkenen’’, is de belofte van een woordvoerder.

Wat er gebeurt met het Zorgpension, is nog de vraag. Hier slapen patiënten die het thuis niet redden of na een operatie moeten herstellen. Het Zorgpension is in gesprek met eigenaar Vervat Vastgoed over de toekomst. 

Buitenhaven

De locatie Buitenhaven, een paar deuren verder aan Haringvliet 72, blijft wel bestaan. Hier zitten de KinderHaven voor kinderen, de DermaHaven voor dermatologie, interne geneeskunde, oogheelkunde en kaakchirurgie.

Het samenwonen op één locatie gaf een impuls aan de samenwerking tussen de vier ziekenhuizen. Dit leidde tot nieuwe vormen van zorg voor oudere Rotterdammers in het zorgconcept Havenue. Dit is een netwerk van ziekenhuizen, zorginstellingen, huisartsen en welzijnsorganisaties in Rotterdam. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam