Het bovenste topje van de Zalmhaventoren wordt toch van glas, zodat de 'machinekamer' zichtbaar is.
Volledig scherm
Het bovenste topje van de Zalmhaventoren wordt toch van glas, zodat de 'machinekamer' zichtbaar is. © Zalmhaven.com

Na hoogoplopende commotie is het topje van de Zalmhaventoren weer van glas

De 215-meter hoge Zalmhaventoren krijgt toch een transparante top. De welstandscommissie is akkoord met de nieuwste tekeningen van architect Diederik Dam, die ‘de kroon’ weer heeft veranderd van roestvrijstaal naar glas.  

Quote

Ook ontstaat mooie synergie met de lucht

Diederik Dam, architect Zalmhaventoren

Het gaat om het bovenste bouwblok tussen het restaurant en de vlaggenmast, de ruimte voor technische apparatuur. Volgens Dam past glas ook beter in de ‘Rotterdamse traditie van zichtbare installaties.’ ,,Ook ontstaat mooie synergie met de lucht’’, zei hij woensdag.

Vorig jaar pleitte Dam nog voor ‘spiegelend RVS’. Dat zou de ‘detaillering van het ontwerp abstracter maken’, wat het gebouw ten goede komt. Ook projectontwikkelaar AM en Amvest wilden RVS, omdat het minder onderhoud vergt. De welstandscommissie ging hier echter niet mee akkoord, wat leidde tot een ongemakkelijke vergadering.  Uiteindelijk gingen Dam en de ontwikkelaars overstag

Wisselwerking

Inmiddels is het weer koek en ei. Voorzitter Han Michel vond het mooi dat ‘de ingewanden van de toren nu zichtbaar zijn’. Dam zei daarop dat een goede belichting nog wel cruciaal is. Verder prees Dam de ‘ongelooflijk goede wisselwerking met de welstandscommissie.’

Kort na de zitting meldden de projectontwikkelaars op de eigen website dat de Zalmhaventoren ‘zijn glazen kroon behoudt’. De toren is momenteel in volop in aanbouw.

Diederik Dam brak vorig jaar een lans voor een top van roestvrijstaal.
Volledig scherm
Diederik Dam brak vorig jaar een lans voor een top van roestvrijstaal. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam