Volledig scherm
Inzet: wethouder Barbara Kathmann. © ANP/Foto-montage AD

Na leegstand nu tekort aan kantoren: ‘Als er voor 2023 geen werkplekken bijkomen, gaat het mis’

Na jaren van leegstand dreigt er in Rotterdam een tekort aan kantoren en bedrijfsruimtes. De afgelopen 10 jaar is het kantorenaanbod bijna gehalveerd door er woningen van te maken of het pand te slopen, maar als er voor 2023 geen nieuwe werkplekken bijkomen, gaat het mis, zegt wethouder Barbara Kathmann (economie).

Nieuwe computerkolossen aan de rand van de stad zijn echter niet de oplossing, want werknemers willen tegenwoordig een levendig gebied om zich heen. ,,Met goed openbaar vervoer, winkeltjes en restaurantjes’’, weet Kathmann. Wonen en werken mixen, dat is wel de nieuwe route. Want tegelijk met de werkplekken zijn er de komende decennia ook tienduizenden extra woningen in de stad nodig. 

En ja, computerplekken, bedrijventerreinen en woningbouw passen prima naast elkaar, zegt de wethouder. ,,De maakindustrie is bijvoorbeeld heel makkelijk te combineren met woningen. Maar denk nooit dat je huizen in de Spaanse Polder kan zetten, dat gaat niet gebeuren.’’

Bedrijvigheid

Het geluk van Rotterdam is dat er nog ruimte is, zegt Kathmann. ,,Als een van de weinige grote steden hebben wij nog plek in de stad.’’ Central District, Kop van Zuid, Alexandrium. Maar ook in de oude industriegebieden in de stad, zoals het Merwe Vierhavens. Daar komen in de oude industriepanden nieuwe werkplekken en 5500 huizen, op de pieren en tussen de nieuwe bedrijvigheid.

Op die manier blijft het werk ín de stad, stelt de wethouder. ,,We zijn een werkstad en blijven een werkstad.’’ Daarnaast is het voor jongeren belangrijk om tijdens hun opleiding te zien wat er in het verschiet ligt. ,,Het eerste baantje is toch vaak in de wijk.’’

Steeds meer bedrijven willen zich in Rotterdam vestigen, staat in de nieuwe nota Kantoren en Bedrijfsruimte van Kathmann, maar de piek zit in ICT-bedrijven, creatieve industrie, winkels en horeca. ,,Dat hadden we tien jaar geleden nooit voorzien. Rotterdam is hot, maar dat vraagt ook om een nieuwe visie’’. Vooral de topbedrijven en kleine start-ups zijn zoekende. Die eerste groep wil naar het centrum met goed openbaar vervoer voor de deur, maar die plekken zijn schaars. De laatste wil goedkoop van leegstaande gebouwen gebruik maken, maar die panden worden vaak woningen. De kleine creatieve bedrijven zijn in steden als Amsterdam en Utrecht al deels de stad uitgejaagd. 

,,We willen niet dat dat hier ook gebeurt’’, aldus Kathmann. Twee voorbeelden van de trek naar het centrum heeft Rotterdam recent al gezien. In 2015 verhuisde KPMG van buitenwijk Fascinatio naar het Weena. Binnenkort verruilt Unilever Rotterdam-Zuid voor het Hofplein.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws in Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief. 

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam