De tram.
Volledig scherm
De tram. © GinoPress B.V.

‘Na ouderen ook gratis openbaar vervoer voor kinderen’

Na gratis openbaar vervoer voor ouderen, krijgen mogelijk ook kinderen gratis toegang tot de Rotterdamse bus, tram en metro. Het gratis openbaar vervoer voor Rotterdammers tot 12 jaar zou al in 2021 moeten ingaan. De gemeenteraad wil dat wethouder Judith Bokhove (GroenLinks) snel komt met een overzicht van de kosten. 

Quote

Zo leren kinderen al vroeg het openbaar vervoer te gebruiken

Faouzi Achbar, Denk

Het initiatief komt van Denk-raadslid Faouzi Achbar. ,,Het is bedoeld voor gezinnen, zodat het een betaalbaar alternatief voor de auto wordt. Zo leren kinderen al vroeg het openbaar vervoer te gebruiken’’, legt Achbar uit. De ov-kosten zijn nu nog te hoog, zegt hij. ,,Een auto kost een gezin gemiddeld zo'n 3500 euro per jaar. Een gezin dat met het ov reist is gemiddeld 4500 euro kwijt. Nederland is een van de duurste landen, dat is niet goed.’’

Rotterdam kent al sinds 2009 gratis ov voor 65-plussers, wat de gemeente 6,5 miljoen euro per jaar kost. Gratis ov voor kinderen hoeft daarentegen helemaal niet zo duur te zijn, zegt PvdA-raadslid Dennis Tak. Hij denkt zelfs dat het niets hoeft te kosten. ,,Kinderen mogen gratis mee onder begeleiding van een volwassene, maar die moet wel gewoon betalen. Deze extra inkomsten kunnen het plan financieren. Zo werkt het.’’ Nu is overigens het ov op woensdagmiddag en zondag al gratis voor kinderen. 

Voorrang

Wethouder Judith Bokhove zei donderdag in de raadsvergadering wat anders: de Metropoolregio Rotterdam Den Haag (MRDH) zou de kosten schatten op 4,6 miljoen euro. Wel kan dat bedrag flink lager uitvallen, als meer ouders met het ov zullen reizen. Dat gaat ze uitzoeken, beloofde ze.

Een ruime meerderheid stemde voor het onderzoek. Het CDA stemde tegen. ,,Gratis ov bestaat niet. Het geld moet toch ergens vandaan komen’’, zegt raadslid René Segers-Hoogendoorn. ,,Gek om alleen kinderen voorrang te geven. Waarom geen korting voor de minima?’’

Het is nog de vraag of het alleen geldt voor Rotterdamse kinderen, of dat ook de randgemeenten profiteren. ,,Wij zetten in op Rotterdam, maar het zou prima zijn als het geldt voor de hele metropoolregio’’, zegt Tak.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam