Natuurhistorisch Museum koopt bijzonder schilderij

VideoHet Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft een bijzondere nieuwe aanwinst. Het gaat om een schilderij met daarop het pand waarin het museum gevestigd is. ,,Ik viel bijna van mijn stoel toen ik erover hoorde."

Museumdirecteur Kees Moeliker kreeg afgelopen zomer een telefoontje van de eigenaren van het doek: of zijn museum het wilde kopen. Hij is erg blij met de aanschaf. ,,Het is voor zover bekend het enige olieverfschilderij van de villa. Er zijn wel eerder etsen van gemaakt."

Quote

Charme van schilderij zit in het natuur­schoon dat ons gebouw omringt

Museumdirecteur Kees Moeliker

Het schilderij heet ‘Gezicht op Villa Dijkzigt’, naar het Rijksmonument waar het Natuurhistorisch Museum nu in zit. Op het doek staat het historische gebouw dat rond 1850 is gebouwd. Het is geschilderd in een idyllische setting van het Land van Hoboken. Met pauwen, een fladderende duif en klassieke tempelzuilen. Er wordt geschat dat het doek rond 1900 is gemaakt. 

De kunstenaar is Berend Wolter Weyers (1866-1949), een vrij onbekende schilder uit Den Haag. ,,Het is zeker geen meesterwerk, maar de charme van het schilderij zit in al het natuurschoon dat ons gebouw omringt. Houtduiven zitten er nog volop en die pauwen zou ik wel in ere willen herstellen in het Museumpark." 

Het doek hangt in nu in de Hoboken Salon, de ontvangstruimte van het museum aan de Westzeedijk.

Mysterie

Het schilderij komt uit familiebezit en werd nagelaten door Rotterdammer Leendert Beijleveld. Hoe de familie precies aan het doek is gekomen, is onbekend. ,,De kleindochter van Beijleveld had het gebouw herkend en vroeg of wij interesse hadden in het schilderij. Interesse was er wel maar geen budget." 

Stichting Vrienden van het Natuurhistorisch Museum Rotterdam heeft uiteindelijk het kunstwerk voor het museum aangeschaft. Moeliker zegt liever niet hoeveel het gekost heeft.

Villa Dijkzigt was tot 1924 het woonhuis van De Redersfamilie Van Hoboken. Van 1927 tot 1985 werd het pand gebruikt door de Rotterdamse Volksuniversiteit. Het Natuurhistorisch Museum betrok de verlaten villa in 1987 en breidde het gebouw in 1996 uit met een glazen paviljoen. 

Volledig scherm
Directeur Kees Moeliker is dolblij met de nieuwe aanwinst van Natuurhistorisch Museum Rotterdam, een schilderij met daarop het pand waarin het museum in gevestigd is. © Sanne Donders

In samenwerking met indebuurt Rotterdam