Volledig scherm
Plastic vervuiling in de Rotterdamse haven. © AD

Natuurorganisatie start juridische procedure tegen plastic soep in Rotterdamse haven

Milieubeschermers nemen juridische stappen om bedrijven en autoriteiten te dwingen tot het opruimen van plastic afval in de Rotterdamse haven. Volgens de Plastic Soup Foundation veroorzaken de gemorste kunstofresten van de plasticindustrie een stille ramp onder dieren.

Vogels en zeedieren die deze korrels voor voedsel aanzien, krijgen volgens directeur Maria Westerbos, van de Plastic Soup Foundation interne verwondingen en sterven de hongerdood omdat hun maag zich vult met plastic. Ook zegt zij te vrezen voor de gezondheid van mensen door de plasticdeeltjes in het water.

‘Vele tientallen miljoenen’

Het gaat de organisatie om plastic korrels, ook wel pellets of nurdles genoemd. Dit zijn halffabricaten waarvan allerlei soorten plastic producten, van tandenborstels tot frisdrankflessen worden gemaakt. Rond de bedrijven die de korrels maken, slingeren ze rond. In de Brittanniëhaven en de Londenhaven vlakbij Rozenburg liggen ‘vele tientallen miljoenen korrels’, zegt de Plastic Soup Foundation op basis van eigen onderzoek. Hier is een kunststofproducent gevestigd, die al eens door het Havenbedrijf Rotterdam is gesommeerd maatregelen te nemen.

Behalve in Rotterdam deden de natuurbeschermers ook onderzoek op industrieterrein Chemelot in Limburg en in de haven van Antwerpen. Steeds stuitten zijn op korrels. De industrie heeft een vrijwillige gedragscode om vervuiling te voorkomen, maar die is volgens de Plastic Soup Foundation ontoereikend.

Resultaten

De organisatie heeft nu een handhavingsverzoek ingediend bij de regionale milieudienst DCMR met als doel om de kunstoffabrikant in de Rotterdamse haven te dwingen de omgeving van het bedrijfsterrein schoon te maken en te houden. De Plastic Soup Foundation heeft deze stap gezet nu zusterorganisaties en particulieren in de Verenigde Staten via de juridische weg resultaten boeken. Vorig jaar is daar Formosa Plastics in Texas met succes aangeklaagd.

In Europa is de Plastic Soup Foundation de eerste die op deze manier deze vorm van vervuiling probeert te stoppen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam