Het aantal positieve testen steeg in de Rotterdamse regio met 63.
Volledig scherm
Het aantal positieve testen steeg in de Rotterdamse regio met 63. © Rob Engelaar

Negen doden in regio, grens van 300 besmettingen gepasseerd

In de hele regio rond Rotterdam zijn negen mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. In 24 uur tijd steeg het aantal vastgestelde besmettingen met 63, de grootste stijging sinds het begin van de coronacrisis. In de regio ligt het aantal nu boven de 300, zo blijkt uit cijfers van het RIVM.

De GGD Rotterdam-Rijnmond maakte vanavond bekend dat in die regio zeven mensen zijn overleden, onder hen zijn een Rotterdammer, vier inwoners uit Nissewaard en twee uit Goeree-Overflakkee. In de Hoeksche Waard overleden eerder al twee patiënten, waarmee het totaal voor de hele regio rond Rotterdam nu op negen coronadoden staat.  In heel Nederland overleden de afgelopen 24 uur 43 mensen, waardoor het landelijk totaal opliep naar 179 coronadoden. 

Hardste stijgers qua aantal geteste patiënten zijn Rotterdam, met 19 naar 139. Maar ook Goeree-Overflakkee, waar negen nieuwe patiënten een positieve test hadden. De 309 besmette coronapatiënten zijn inwoners uit het verspreidingsgebied van het AD Rotterdams Dagblad. 

Verhoudingsgewijs zijn de problemen het grootste op Goeree-Overflakkee (50 besmettingen per 100.00 inwoners) en Albrandswaard (47,5 per 100.000 inwoners). Goeree-Overflakkee kleurt het donkerste geel van de hele regio op de kaart van het RIVM. Absoluut telt Rotterdam de meeste besmettingen.

Testen

Op dit moment zijn de regels voor het testen anders dan in het begin van de crisis. Mensen die 70 jaar of ouder zijn of een een zwakke gezondheid hebben, worden getest als de vrees is dat zij naar het ziekenhuis moeten. Ook patiënten in het ziekenhuis en zorgpersoneel worden getest. Dit betekent dat de aantallen een minder goed beeld geven van de verspreiding van het coronavirus dan in de eerste dagen.

In heel Nederland vielen de afgelopen 24 uur dertig coronadoden, net zoveel als een dag eerder. Het totaal staat op 136. In de Rotterdamse regio zijn minstens zeven mensen om het leven door de gevolgen van corona. Twee uit de Hoeksche Waard, een uit Nissewaard en een uit Sommelsdijk op Goeree-Overflakkee waren eerder al bekend. Daar kwamen gisteren een Rotterdammer en twee inwoners van Nissewaard bij. De GGD heeft dit gegeven nog niet bekend gemaakt voor de afgelopen 24 uur.

Zie hier een overzicht van alle besmettingen in de regio van het AD Rotterdams Daglad.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam