Volledig scherm
In het asielzoekerscentrum in de Beverwaard in Rotterdam wonen nu ruim 500 vluchtelingen. © ANP

Negen vluchtelingen asielzoekerscentrum Beverwaard naar ‘aso-azc’

Negen vluchtelingen hebben zich in het afgelopen half jaar dusdanig misdragen in het asielzoekerscentrum Rotterdam-Beverwaard, dat ze moesten vertrekken. Zij zijn overgebracht naar een ‘aso-azc’.

Wie overlast veroorzaakt in een asielzoekerscentrum kan worden gestraft door het COA. Meestal, na bijvoorbeeld dronkenschap of een ruzie, wordt dan het zakgeld ingehouden. Het ‘strafgeld’ varieert van 12,95 tot 38,85 euro. Sinds september is in het Rotterdamse azc in de Beverwaard 56 keer zo’n boete opgelegd.

Bij ernstigere overtredingen wordt steviger ingegrepen. Wie gewelddadig is, brand sticht of een wapen heeft, moet vertrekken. Dit is sinds september negen keer gebeurd. De negen vluchtelingen zijn overgebracht naar een Extra Begeleidings- en Toezichtlocatie, in Hoogeveen en Amsterdam.

Onwenselijk

In de Beverwaard bestond bezorgdheid omdat het verhaal ging dat overlastgevende asielzoekers als straf op straat gezet konden worden, waardoor wijkbewoners mogelijk een risico lopen. Burgemeester Ahmed Aboutaleb schrijft in een brief dat het één keer is voorgekomen dat een bewoner van het azc de deur werd gewezen zonder dat er een alternatieve slaapplek was. Dit was in februari 2017. Het stadsbestuur van Rotterdam heeft toen direct bij het COA aangegeven dit niet op prijs te stellen. De speciale ‘aso-azc’s’ bestonden toen nog niet.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam