Volledig scherm
© AD

Neonkunstenaar Toni Burgering overleden

De kunstenaar achter de bekendste dichtregel van Rotterdam – ‘Alles van waarde is weerloos’ – is niet meer. Schilder en neonkunstenaar Toni Burgering overleed zondag op 79-jarige leeftijd.

Burgering studeerde aan de Academie voor Beeldende Kunst in Rotterdam en maakte aan het begin van zijn carrière vooral popartschilderijen. Nadat hij in 1969 de lancering van de Apollo 11 had bijgewoond in Amerika, legde hij zich toe op space art. Hij schilderde onder meer astronauten in de ruimte en krantenpagina’s met berichten over de reis naar de maan. De Rotterdammer exposeerde tijdens zijn hoogtijdagen in New York en Toronto.

In 1978 maakte Burgering een neonkunstwerk, dat tot op de dag van vandaag beeldbepalend is in het centrum van Rotterdam. Op het dak van verzekeringsmaatschappij Nieuw Rotterdam aan de Blaak liet hij de strofe ‘Alles van waarde is weerloos’ van dichter Lucebert plaatsen. Vijf jaar geleden verdwenen de buizen van de gevel omdat ze in slechte staat verkeerden. Begin deze maand keerde de opgeknapte kunstwerk terug op het dak. Na de zomer zou de dichtregel ‘heropend’ worden. Burgering is ook de geestelijk vader van het Schoolrapport van Bob den Uyl, een kolossale schildering van het rapport van een basisschoolleerling aan de Nieuwemarkt.

Sikke Kooistra was een vriend van Burgering en een groot liefhebber van zijn werk. ,,We hebben elkaar vijftien jaar geleden leren kennen. Ik kwam wekelijks bij hem over de vloer en heb misschien wel zeventig werken van hem gekocht. De laatste jaren ging het niet meer zo goed met hem. Hij was erg vergeetachtig en had financiële problemen.’’

Volledig scherm
Kunstenaar Toni Burgering in 2012, nadat de neonletters van zijn kunstwerk 'alles van waarde is weerloos') kapot gingen. © Sanne Donders

In samenwerking met indebuurt Rotterdam