Volledig scherm
De gevreesde Aziatische hoornaar. © AD

Nest ‘terrorwesp’ aangetroffen in Vlaardingen: ‘Snel vernietigen is van groot belang’

Aan de Marathonweg in Vlaardingen is een nest van de gevreesde ‘terrorwesp’ – de Aziatische hoornaar – aangetroffen. Het platform Stop Invasieve Exoten wil direct actie: ,,Anders zijn de koninginnen straks allemaal weg.’’

Stop Invasieve Exoten heeft de provincie Zuid-Holland nu gevraagd om op te treden. En de nood is hoog, stelt Wilfred Reinhold namens het platform. ,,Koninginnen vliegen in deze tijd van het jaar uit. En als die eenmaal weg zijn, heeft het eigenlijk geen zin meer om het nest te verwijderen. Zij zijn de voortzetting van het volk. Als ze dit overleven, beginnen ze elders een nieuw nest. Het is heel belangrijk om snel in te grijpen.’’

De provincie Zuid-Holland heeft nog niet op de vondst gereageerd.

Twee keer zo groot

De Aziatische hoornaar werd afgelopen maand twee keer gespot in Vlaardingen. De eerste dook op bij volkstuinvereniging Zuidbuurt. De andere verscheen bij de Groen van Prinstererstraat.

De Aziatische hoornaar is twee keer zo groot als een normale wesp. Behalve dat de steek erg pijnlijk is, vormen de insecten een grote bedreiging voor de bijen en hommels in de omgeving: die kunnen ten prooi vallen aan dit beestje.

De hoornaar staat op een Europese lijst met insecten die bestreden moeten worden.

 1. Niet alle schepen zijn voorbestemd om de woeste baren te overwinnen
  PREMIUM
  Rotterdam van Toen

  Niet alle schepen zijn voorbe­stemd om de woeste baren te overwinnen

  Redacteuren Priscilla van Agteren en Marcel Potters blikken elke week terug op het Rotterdam van vroeger. Deze week: niet alle schepen zijn voorbestemd om de woeste baren te overwinnen. De Jos Vranken was ooit een Duitse raderstoomboot. In Rotterdam werd het schip een bekend gezicht aan het Noordereiland, waar ze jarenlang dobberde als drijvend kantoor, winkel en tankstation voor de binnenvaart.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

 • In de hele stad (88%)
 • Alleen daar waar overlast is (4%)
 • Nergens (8%)
7780 stemmen