De omgevallen heimachine.
Volledig scherm
De omgevallen heimachine.

Netbeheerder Stedin gaat proefgraven op plek omgevallen heistelling

Netbeheerder Stedin gaat morgenochtend proefgraven op de hoek van de Brede Hilledijk en de de Sumatraweg in Rotterdam-Zuid waar de omgevallen heistelling ligt. Daaruit moet blijken waar de kabels exact liggen. Dat meldt bouwbedrijf Heijmans. De heimachine vernielde maandag de gevel van een woningcomplex op Katendrecht en richtte dusdanig veel schade aan dat vijf appartementen onbewoonbaar werden verklaard. Niemand raakte gewond. 

De informatie over de kabels komt in het plan van aanpak voor het veilig verwijderen van de heistelling, die nog altijd op het terrein ligt. Dit om te voorkomen dat de kabels beschadigd raken bij het verwijderen van de heistelling. Het onderzoek naar de toedracht van het ongeval loopt nog steeds, laat een woordvoerder van de inspectie SZW (de voormalige arbeidsinspectie) weten. Nog niet bekend is volgens haar wanneer dat wordt afgerond. 

Bouwhekken

Bouw- en woningtoezicht moet daarna nog het plan van aanpak goedkeuren, voordat met de klus kan worden begonnen. Daarbij zal ook de gevel van het wooncomplex moeten worden gezekerd. Morgen wordt wel alvast begonnen met het opruimen van de bouwplaats en het verplaatsen van de bouwhekken. 

Bouwer Heijmans heeft inmiddels contact gezocht met de gedupeerde bewoners. Hoeveel de schade aan de woningen precies bedraagt en hoe lang zij niet terug naar huis kunnen, is nog niet duidelijk. 

Bekijk hieronder een video van vlak na het ongeluk.

De heistelling die tegen woningen aan de Sumatraweg op Katendrecht viel, kan nog steeds niet worden verwijderd.
Volledig scherm
De heistelling die tegen woningen aan de Sumatraweg op Katendrecht viel, kan nog steeds niet worden verwijderd. © Jeffrey Groeneweg/Qphoto
  1. Dit wil je zien: de Rotterdamse dansmarathon van 1983
    video

    Dit wil je zien: de Rotterdam­se dansmara­thon van 1983

    Het thuiszitten heeft ook positieve bij-effecten. Eindelijk tijd om al die oude foto’s en filmpjes te sorteren en op te knappen. De Rotterdamse amateurfilmer Theo Doeve is druk geweest met de restauratie van een oude film van de eerste grote dansmarathon in Rotterdam in 1983. ,,Om jullie wat op te vrolijken in deze moeilijke tijd’’, meldt hij bij een linkje naar YouTube waar hij de film online heeft gezet. Voor wie even wil vergeten en terug wil naar de tijd van beenwarmers, zweetbandjes, Fame, Opel Kadettjes en de stad van toen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam