Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Neyenburgh geeft 1,2 miljoen aan Rotterdamse clubs en verenigingen

Een programma voor meisjesvoetbal op Zuid, een studentenhuis voor gehandicapte jongeren en de inrichting van een hospice met een boeddhistische grondslag. Het is een greep uit plannen van 25 Rotterdamse stichtingen, clubs en verenigingen die vanavond 1,2 miljoen euro kregen van stichting Neyenburgh.

Dolblij is Floor Brouwer als ze hoort dat haar stichting Bont 113.000 euro krijgt. Het is een bijdrage voor de inrichting en verbouwing van een studentenhuis voor zeven tot tien Rotterdamse jongeren met een beperking. ,,Zij kunnen zo, onder begeleiding, oefenen om op zichzelf te wonen’’, legt Brouwer uit. Nu moet nog het geschikte pand worden gevonden.

In april maakte Stichting Neyenburgh bekend dat Rotterdamse stichtingen, verenigingen en instellingen een beroep konden doen op een bijdrage. In twee maanden tijd werden 170 aanvragen ingediend. 25 daarvan werden vanavond gehonoreerd. Zij kregen in het Rotterdamse stadhuis een cheque met een bedrag variërend van 10.000 tot 150.000 euro.

De stichting Neyenburgh is in 1950 opgericht in Rotterdam door de filantroop Cor van Sillevoldt junior, voormalig directeur van Silvo specerijen en rijst. In 2004 werd het bedrijf verkocht. Vanuit de opbrengsten wordt de stichting bekostigd. Vorig jaar juli schonk Neyenburgh 51 miljoen euro aan het Oranjefonds.

Het overgebleven deel van de stichting, met een bedrag van 25 miljoen euro, richt zich sindsdien alleen op Rotterdam. De stichting stelt geld beschikbaar aan de zwakkeren in de samenleving. Om de stichting onder de aandacht te brengen van Rotterdamse instellingen, vond gisteren de uitreiking van de Neyenburgh Awards plaats.

Bar

Tennisvereniging RLTV Deuce Again in Vreewijk kreeg 30.000 euro om het complex en de tennisbanen toegankelijk te maken voor rolstoeltennissers. ,,Geweldig’’, zegt Anita Lenselink van Duece Again. ,,We hebben het geld onder andere nodig voor een verlaagde bar’’, zegt ze. ,,Dan kunnen mensen in een rolstoel ook aan de bar hangen en hoeven ze niet tegen de billen van iedereen aan te kijken.’’ Lenselink verwacht dat het aangepaste clubhuis volgend tennisseizoen toegankelijk is voor de minder valide sporters.

De initiatiefnemers van een hospice met een boeddhistische grondslag, genaamd De Liefde, kregen een cheque van 50.000 euro. Het hospice dat naar verwachting begin volgend jaar haar deuren opent in Charlois, wil die financiële bijdrage gebruiken voor de inrichting en verbouwing van het nieuwe onderkomen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam