Geen zweefmolen dit jaar in Rotterdam, want de Parade slaat de Maasstad over.
Volledig scherm
Geen zweefmolen dit jaar in Rotterdam, want de Parade slaat de Maasstad over. © Sofie Simao

Niet alleen de Parade sneuvelt wegens werkzaamheden in Museumpark: ook voor de Pleinbios is geen plek

UpdateOpnieuw zitten werkzaamheden festivals in de weg. De Parade komt dit jaar niet naar Rotterdam. Door bouwwerkzaamheden in het Museumpark kan het reizende theaterfestival niet terecht op de vaste stek. Ook is daar geen plek voor de Pleinbioscoop en Djemaa el Fna.

De Parade trapt haar zomertournee traditiegetrouw af in het Museumpark. Door herstelwerkzaamheden aan het dak van de parkeergarage onder het Museumpark en herinrichting van het evenementenplein kan het festival daar in haar dertigste jubileumjaar niet staan. Er is onvoldoende plek voor de kleurrijke theatertenten en de nostalgische zweefmolen. ,,Het is ons samen met de gemeente Rotterdam niet gelukt om een geschikte alternatieve locatie te vinden’’, laat de organisatie weten. Alternatieve startplaats wordt dit jaar daarom Eindhoven.

Pleinbioscoop

Ook voor de Pleinbioscoop en Djemaa el Fna is deze zomer geen plaats in het Museumpark. Het filmevenement gaat op rondreis door de wijken, maar zonder groot scherm. Eetfestijn Djemaa verhuist tijdelijk naar Cool, waar het een kleine editie krijgt op het parkeerterrein achter De Machinist. ,,We vinden het erg jammer en het geeft een hoop gedoe”, zegt organisator Joost Maaskant van stichting De Loodsen. ,,Omdat we geen zin hebben om al die plekken vol te zetten met hekken, wordt de pleinbios gratis. Daardoor wordt het moeilijker uit de kosten te komen.”

Onlangs werd al bekend dat ook Rotterdam Unlimited noodgedwongen in afgeslankte vorm plaatsvindt, wegens de ingrijpende werkzaamheden aan de Coolsingel, het Hofplein en de Schiedamsedijk. Het Zomercarnaval gaat wel door, maar de populaire Battle of the Drums wordt geschrapt. Ook kan Rotterdam Unlimited geen podia neerzetten in de binnenstad.

Festivalstad

Directeur Johan Moerman van Rotterdam Festivals vindt het vervelend, maar maakt zich geen zorgen om de reputatie van Rotterdam als festivalstad. ,,Het gaat om incidenten die worden veroorzaakt door werkzaamheden. Ik ga er vanuit dat de getroffen festivals volgend jaar wel kunnen plaatsvinden.”

Quote

Ik ga er vanuit dat de getroffen festivals volgend jaar wel kunnen plaatsvin­den

Hij benadrukt dat de festivalkalender vol zit en dat de stad steeds krapper wordt door nieuwe bebouwing. ,,Er zijn geen uitwijkmogelijkheden meer. De vraag is of de stad nog wel flexibel genoeg is en bovenal zijn nieuwe evenemententerreinen nodig.” 

Cultuurwethouder Saïd Kasmi heeft ondertussen een lijst van 23 parken, pleinen, straten en sportvelden opgesteld die dienst kunnen doen als alternatieve evenementenlocatie. De verschillende wijken staan echter niet allemaal te springen om festivals te huisvesten.

De Pleinbioscoop gaat dit jaar noodgedwongen rondreizen
Volledig scherm
De Pleinbioscoop gaat dit jaar noodgedwongen rondreizen © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam