Volledig scherm
De getwitterde foto bij het bericht van de politie. © screenshot

Niet grappig: de Pietenfoto van Team Paraatheid

Het leek nog zo lollig: een foto van het team politieagenten dat Sinterklaas gisteren in Maassluis beveiligde, verkleed als Pieten, met de tekst: ,,Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de Parate Eenheid". Het team twitterde de foto na de intocht van Sinterklaas rond.

Volledig scherm
© Screenshot

Maar de foto viel helemaal verkeerd bij de tegenstanders van Zwarte Piet, die vonden dat de politiemannen, door zich als Piet te verkleden nu ook al schuldig maakten aan racisme. Moest de politie niet neutraal zijn? Een twitterstorm stak op; Zwarte Piet houdt de gemoederen bezig, vooral op sociale media.

Even later bleek de foto verwijderd. En ook dat leverde weer verbaasde reacties op. Het gebeurde in samenspraak met de afdeling communicatie van de Rotterdamse politie, zegt Wim Hoonhout, het hoofd van die afdeling. ,,Het ging ons daarbij niet zozeer om de foto, maar om de tekst die eronder stond." Volgens de traditie krijgt wie stout is de roe, maar dat strenge gebruik is inmiddels bijna helemaal verdwenen. ,,En de vraag is natuurlijk tegen wie de roe in dit geval gebruikt zou worden."

Neutraliteit
Tegen anti-piet-demonstranten? ,,Wij moeten onze neutraliteit bewaken", aldus Hoonhout. ,,En we moeten alle demonstraties faciliteren. Of ze nou voor de eekhoorntjes zijn of tegen Zwarte Piet. Dat onze mensen privé een mening hebben, is logisch. Dat mag. Maar naar buiten toe moeten we onze neutraliteit bewaren. Dat hebben we met de teamleider overlegd. En toen is die foto gewist."

Overigens heeft het team er niet zelf voor gekozen om als zwart geverfde Piet aan de intocht in Maassluis mee te doen. De organisatie heeft de Pieten aangekleed. Hoonhout: ,,De leden van het Team Paraatheid  vormden een schild rond Sinterklaas. Ze zien er zo uit omdat het voor de televiesiekijker natuurlijk niet leuk is als er allemaal agenten rond de Sint lopen."  


In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

Denk jij dat het nieuwe stadion van Feyenoord er nog komt?

  • Tuurlijk, jaartje vertraging is geen probleem (23%)
  • Nou ben ik toch wel gaan twijfelen (14%)
  • Nee, ze trekken aan een dood paard (63%)
6280 stemmen