Volledig scherm
Voor zijn werk aan een milieuvriendelijke methode voor het demonteren van windmolens op zee kreeg Zakaria Sachhi dinsdag de Verolme Prijs en 2.500 euro voor een vervolgopleiding. De foto is gemaakt in het Offshore Experience van het Maritiem Museum. © Frank de Roo

Niet zagen, maar trekken: prijs voor sloopmethode windmolens op zee

Zakaria Sachhi uit Vlaardingen heeft de Verolme Prijs gewonnen met zijn onderzoek voor het slopen van windmolens op zee. Slopen? Jawel, de eerste molens zijn uitgedraaid.

De eerste windmolens die op de Noordzee zijn geplaatst, hebben hun beste tijd gehad. De zaag gaat in het fundament, zegt Zakaria Sachhi. ,,En dat is duur en milieuonvriendelijk.’’ Vissen en bruinvissen kunnen gehoorschade krijgen van het zaaglawaai. De 24-jarige student aan de Rotterdam Mainport University of Applied Sciences werkte aan een alternatieve sloopmethode. Kortweg door de palen uit de zeebodem te trekken.

Quote

De manier waarop we nu windmolens afbreken is duur en milieuon­vrien­de­lijk.

Zakaria Sachhi

Het leverde hem de Verolme Prijs op. De uitreiking was dinsdag in het Maritiem Museum in Rotterdam. De Koninklijke Nederlandse Vereniging van Technici op Scheepvaartgebied (KNVTS) zette er tien studenten in het zonnetje. Sachhi kreeg van die tien ook nog de onderscheiding voor de ‘beste van de besten’. ,,Zijn studie is maatschappelijk relevant’’, zegt juryvoorzitter Willem Laros. ,,Er wordt in hoog tempo windmolens op zee geplaatst. Daarom moeten we nu nadenken hoe we ze kunnen afbreken zonder dat we in discussies als bij de Brent Spar belanden.’’ Shell en Esso wilden vlak voor de eeuwwisseling hun uitgediende olieplatform Brent Spar laten afzinken, maar milieuorganisatie Greenpeace blokkeerde dat plan.

Kracht

Sachhi deed z’n onderzoek voor het maritiem adviesbureau Royal Roos uit Rotterdam. Het eruit trekken van windmolenfundamenten gebeurt door een hijswerktuig dat staat op een ponton, zegt hij. ,,Ik heb berekend of dat technisch mogelijk is. Er komt veel kracht bij komt kijken, maar het kan en de ponton hoeft niet eens zo groot te zijn.’’ 

De gesloopte windmolens maken meestal plaats voor nieuwe, grotere exemplaren. 

De Verolme Prijs is een onderscheiding van de Stichting Verolme Trust, die is opgericht door de gewezen en roemruchte scheepsbouwer Cornelis Verolme.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam