Volledig scherm
Hotelmedewerkers vissen plastic afval ui de Rotte. Ook dode dieren, vaak gestorven door 'plastic soep', treffen ze geregeld aan. Foto: Frank de Roo © Frank de Roo

Nieuw bedrijfsuitje: plastic vissen uit Rotterdamse wateren

Paintballen, dineren of aan de borrel met collega's? Nieuw is het bedrijfsuitje waarbij je in een sloep plastic uit de Rotterdamse wateren kan vissen. Wie wil?

Quote

Ik dacht dat we bomen zouden gaan planten of zo.

Muriel Devisschere

Ruim honderd duurzaamheidsambassadeurs van Accor Hotels, de overkoepelende organisatie van onder meer de ketens Ibis en Novotel, gaan fanatiek ten strijde op het water van de Maasstad. Verwacht hadden ze het niet, dat ze in sloepen aan het werk gezet zouden worden.

,,Ik dacht dat we bomen zouden gaan planten of zo'', zegt Muriel Devisschere lachend. Voor de van origine Vlaamse is het plastic vissen dus een grote verrassing. Zij werkt nu bij Novotel Amsterdam Schiphol Airport. ,,Ik ga dit echt voorstellen voor onze volgende bedrijfsuitjes. Ik weet zeker dat de manager hier achter staat'', vertelt ze, terwijl ze driftig een netje in de Rotterdamse wateren houdt om weggegooid plastic erin te vangen.

Accor Hotels zegt een organisatie te zijn die duurzaamheid en het milieu hoog in het vaandel heeft staan. Dat gaat ook op voor de organisator van de opruimtochtjes, Plastic Whale.

Sloep

Quote

Met zijn allen paintbal­len is écht geen ludiek uitje meer.

Karin Hille

Plastic Whale ontstond zes jaar geleden in Amsterdam. Initiatiefnemer Marius Smit wilde van plastic afval een boot bouwen. Zo geschiedde en na die jaren zijn er al aardig wat sloepjes gefabriceerd. ,,We hebben zo'n 7.000 plastic flesjes nodig om een nieuwe sloep te maken'', vertelt Karin Hille, de vertegenwoordiger van de Rotterdamse afdeling van Plastic Whale.

De Rotterdammers hebben nu een eigen sloep, die in juni in de Wijnhaven werd gedoopt. In augustus is het eerste rondje gevaren. ,,Wij willen mensen bewust maken van hun leefomgeving en het belang om dat schoon te houden.'' Bovendien is met zijn allen paintballen écht geen ludiek uitje meer, betuigt Hille.

Teambuilding

Het tochtje over de Rotte bewijst wel dat het geen nutteloos werk is om af en toe wat puin te ruimen. De twee dode eenden die ergens op de route droevig ondersteboven dobberen, geven een pijnlijk duidelijk beeld van hoe groot het probleem van plastic afval is. Sommige deelnemers slaken een gilletje als ze weer een plastic tas denken te zien drijven, maar het bij het dichterbij komen een dood dier blijkt te zijn.

De onderlinge strijd is groot. De vier sloepen proberen elkaar af te troeven met de binnengehaalde buit. ,,Dit is ook goed voor de teambuilding, joh! Je moet wel samenwerken als je met elkaar op zo'n boot zit'', zegt Devisschere vastbesloten. De werknemers in Amsterdam kunnen alvast rekening houden met een actief bedrijfsuitje, de volgende keer. ,,We zijn wel een keer met een boot door de Amsterdamse kanalen gegaan, maar toen waren we gewoon aan het borrelen. Ik vind het heel belangrijk dat het water schoon blijft.'' 

Voor de mensen van Plastic Whale is het dubbel feest: zij hebben niet alleen de werknemers van hotelketens een leuke dag gegeven. De bouw van een tweede plastic sloep komt met deze ronde ook weer een stukje dichterbij.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam