Volledig scherm
De Nieuwe Binnenweg heeft een harde aanpak nodig, vindt de meerderheid van de raad. © Jan de Groen

‘Nieuwe Binnenweg heeft harde aanpak à la Spaanse Polder nodig’

Om de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam veilig te krijgen is een harde aanpak à la de Spaanse Polder nodig, vindt een meerderheid van de gemeenteraad. Wethouder Bert Wijbenga (VVD, veiligheid) gaat dit onderzoeken, beloofde hij vandaag in de raad. In ieder geval wordt het cameratoezicht op korte termijn verbeterd.

De bijna-dodelijke schietpartij op de Nieuwe Binnenweg van vorige week gebeurde op nog geen tweehonderd meter van de plek waar op nieuwjaarsnacht rapper Feis werd doodgeschoten, memoreerde wethouder Wijbenga. Om maar aan te geven: de zorgen over het geweld op de Nieuwe Binnenweg zijn groot. Niet alleen bij de ondernemers, zoals ze dit weekend in het AD Rotterdams Dagblad aangaven, maar ook bij de politiek. 

Louche 

Om de Nieuwe Binnenweg ‘schoon te vegen’ is een aanpak à la de Spaanse Polder nodig, bepleitte VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans. In het als louche bekend staande bedrijventerrein zijn alle ondernemingen doorgelicht door politie, gemeente en fiscus. ,,Wie goed kijkt ziet dat de Nieuwe Binnenweg foute figuren aantrekt. De straat zit vol dubieuze winkels en louche kroegen waar bijna niemand komt, maar die wel de huur kunnen betalen. Daarom alle ondernemers met de wet Bibob doorlichten’’, aldus Karremans.

Quote

Wie goed kijkt ziet dat de Nieuwe Binnenweg foute figuren aantrekt

VVD-fractievoorzitter Vincent Karremans

Het pleidooi werd gesteund door Leefbaar Rotterdam, CDA, SP en PvdA. ,,We zien dat het tweede deel van de Binnenweg afglijdt. Als overheid moeten we optreden. Dus iedereen op zijn kop houden en leegschudden. En dan kijken wat voor een boeverij er allemaal te voorschijn komt’’, zei Kevin van Eikeren van de PvdA. Hij pleitte ook voor een stadsmarinier speciaal voor de Nieuwe Binnenweg. Zo’n machtige veiligheidsambtenaar, ooit bedacht door Leefbaar Rotterdam, geldt als een beproefd recept om de veiligheid weer op peil te krijgen.

Streng regime 

Veiligheidswethouder Wijbenga kon niet veel toezeggingen doen. Hij vertelde dat op de Binnenweg al een streng regime geldt. Ook pleitte hij voor een genuanceerd beeld. ,,Laten we er geen karikatuur van maken. Er is veel geïnvesteerd. Vroeger was de Binnenweg een straat waar je niet doorheen wilde, dat is niet meer zo. Ik merk veel weerbaarheid bij bewoners en ondernemers, ze weten waar ze vandaan komen.’’

Een aanpak zoals bij de Spaanse Polder vond Wijbenga interessant klinken, dat gaat hij onderzoeken op de haalbaarheid. Verder zegde hij toe dat drie stadsmariniers de krachten gaan bundelen en zich meer gaan bezighouden met de Nieuwe Binnenweg. Meest concreet is dat het cameratoezicht wordt verbeterd. De dertien huidige camera’s zijn nu nog analoog. ,,Dat kan echt niet meer. Ze worden zo snel mogelijk digitaal.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
6158 stemmen