Volledig scherm
Annemiek Jetten op de Markt in Groede: ,,Ik heb goede herinneringen aan deze plek. Hier logeerde ik al een keer, lang voordat ik burgemeester werd." © Archieffoto Peter Nicolai

Nieuwe burgemeester Jetten klaar voor Vlaardingen

Nieuw jaar, nieuwe burgemeester. Maandag neemt Annemiek Jetten de ambtsketting in Vlaardingen over van Bert Blase. Na drieënhalf jaar Sluis wordt de haringstad haar nieuwe thuisbasis.

Quote

Ik heb al eerder uitgelegd dat Vlaardin­gen me na aan het hart ligt. De familie van mijn man komt er vandaan, ik ken het daar goed.

Annemiek Jetten
Volledig scherm
Jetten op de nieuwjaarsreceptie in Sluis met een speciaal voor haar gecomponeerd muziekstuk. © Archieffoto Peter Nicolai

"Ik drink koffie uit een theeglas, hoor. Hoort eigenlijk niet hè, voor een burgemeester. Maar je hebt er vast geen bezwaar tegen." Burgemeester Annemiek Jetten oogt ontspannen vlak voor haar vertrek naar Vlaardingen.

Het lijkt erop dat u er veel zin in hebt?
,,Natuurlijk. Ik heb al eerder uitgelegd dat Vlaardingen me na aan het hart ligt. De familie van mijn man komt er vandaan, ik ken het daar goed. Al wil dat niet zeggen dat ik hier weg wilde. Als Vlaardingen niet voorbij was gekomen, zou ik gewoon in Sluis gebleven zijn. Ik heb het hier goed naar mijn zin."  

U gaf meteen na uw benoeming aan dat u in Vlaardingen meer kan betekenen dan in Sluis. Wat bedoelde u daarmee?  
,,Vlaardingen kent een grote sociale problematiek. Als burgemeester kun je daar van grotere meerwaarde zijn, krijg je meer kans je menselijke kant te laten zien."

U hebt in Sluis toch ook een paar keer de kans gekregen die menselijke kant te tonen.  
,,Klopt. Ik denk dan meteen aan de crisisopvang van vluchtelingen in Cadzand-Bad. Voor mij één van de meest aangrijpende momenten van de afgelopen jaren. We waren de eerste in Zeeland die opvang bood en moesten werkelijk alles zelf uitvinden. We werden gedwongen enorm creatief te zijn. Die mensen bleken aan veel gebrek te hebben. Aan ondergoed bijvoorbeeld. We kregen een donatie van de Rotary, en zijn toen naar de Zeeman gegaan om onderbroeken te kopen. De mensen waren zó blij. Met een onderbroek dus. Dat maakt je nederig hoor."

,,Tegelijkertijd was ik ontzettend onder de indruk van de manier waarop een heel grote groep hulpverleners en vrijwilligers de schouders eronder zette. Toen ik de eerste reacties hoorde en zag, dacht ik: 'oei, er zijn wel heel veel tegenstanders'. Tot de één na de ander aan de poort hulp of spullen kwam aanbieden. Dat zijn mensen die niet op social media van alles lopen te roepen, maar hun handen uit de mouwen steken. En het bleek een heel grote groep. Dat deed goed."

Quote

Ik wilde als kind al burgemees­ter worden

Annemiek Jetten

U bent van huis uit jurist en hebt ook lang als zodanig gewerkt. De baan van burgemeester was voor u totaal nieuw. Waarom die keuze?
,,Ik wilde als kind al burgemeester worden. Dat verantwoordelijkheidsgevoel zat er toen blijkbaar al in. Het is altijd ergens in mijn hoofd blijven zitten. Ik werd vijftig en besefte: als ik nog wilde, moest ik het nu doen. En dan is het een kwestie van een brief schrijven naar de koning."

Zo simpel?  
,,Ja, en wat mensen laten weten dat je die ambities hebt. Op die manier rolde ik erin, als een soort zij-instromer. Ik ben me toen gaan voorbereiden, onder meer in een burgemeestersklasje, zoals ze dat noemen."  

Is het u meegevallen?  
,,Ik geniet er enorm van. Ik ontmoet zoveel verschillende mensen, dat geeft heel veel energie. Tegelijkertijd is het heel intensief. Burgemeester ben je altijd en overal, ook als je ergens in je vrije tijd heen gaat. Wat dat betreft heb ik wel grenzen leren stellen, mezelf aangeleerd me niet altijd alles aan te trekken. Persoonlijke omstandigheden van mensen bijvoorbeeld, of kritiek."

Daarover gesproken: u was nogal eens het mikpunt van kritiek van inwoners, ondernemers en raadsleden.  
,,Ach, dat is het lot van een burgemeester. Die gaat nu eenmaal over de regels. Het ging wel eens ver. Dat vond ik vooral vervelend voor mijn gezinsleden. Die trekken het zich aan. Zij lezen al die dingen op social media ook, hè... Zelf weet ik wel dat het er een beetje bij hoort."

Quote

Ik ben van nature zorgzaam, en daardoor misschien snel bezorgd.

Annemiek Jetten

Is dat wel zo? Niet alle burgemeester krijgen zoveel kritiek. Bent u niet gewoon erg streng?
,,Ik spiegel me wel aan andere Zeeuwse burgemeesters. Als we twijfelen aan ons eigen beleid, vergelijken we onszelf met andere gemeenten. En dan blijkt steeds weer dat we dezelfde regels hanteren als elders. Sterker nog: we zijn hier zelfs relatief mild."

De afgelopen tijd hoorde je vaak: de burgemeester zou meer moeten handelen naar de geest van de wet, niet naar de letter. ,,Tja, misschien heeft deze streek niet zo'n handhavingscultuur. Ik kreeg soms het verwijt dat ik vasthield aan regels. Maar wat willen mensen dan? Moet ik zeggen: overtreedt u de wet maar gerust, de gemeente vindt het prima? Wat straal je dan uit als gemeentebestuur? Vergeet niet dat er ook vaak mensen aan de andere kant staan. Ik ben ook hún burgemeester, hè. En die mensen laten ons juist weten dat ze blij zijn dat er niemand wordt voorgetrokken. Maar die zoeken wat minder de publiciteit."  

Er is ook een andere kant. U presenteerde uzelf regelmatig als een echte burgermoeder, compleet met moederlijke adviezen en waarschuwingen.  
,,Ja, voor mij is dat een wezenlijk onderdeel van het burgemeesterschap. Meedoen met lief en leed. En ik ben van nature zorgzaam, en daardoor misschien snel bezorgd. Dus waarschuw ik mensen voor de gevaren van vuurwerk en alcohol. Dat is een beetje betuttelend, dat besef ik wel. Als ik via Twitter waarschuw dat het glad is en mensen dus moeten oppassen, zeggen mijn kinderen wel eens: mam, moet dat nou? Ja, dat moet, zeg ik dan. Je moeder is nu eenmaal burgemeester.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam