Volledig scherm
Na de dood van Lian Boel organiseerden vrienden en kennissen een stille tocht voor de kroegbaas van 't Smitje in Maassluis. © © Jan Kok | Boomerang Fotografie

Nieuwe deskundige moet doodsoorzaak Maassluise kroegbaas Lian Boel opnieuw onderzoeken

Een nieuwe deskundige moet opnieuw de doodsoorzaak van kroegbaas Lian Boel onderzoeken. Dat heeft de rechtbank in Den Haag woensdag bepaald na een verzoek van de advocaat van verdachte Michael L.

De Rijswijker wordt ervan verdacht vorig jaar maart zijn ex-schoonvader Lian Boel te hebben omgebracht. Boel was eigenaar van de populaire Maassluise horecagelegenheid ‘t Smitje. Zijn dood sloeg in als een bom, er werd zelfs een stille tocht georganiseerd.

Eigenlijk zou de officier van justitie vandaag de strafeis bekend maken, maar de nieuwe advocaat van L., Yehudi Moszkowicz, wil dat een tweede deskundige opnieuw naar het sectierapport kijkt. Een contra-expertise is nodig. Er is wat hem betreft te veel twijfel over de doodsoorzaak. Zo leed Boel aan een hartafwijking, maar is er ook een gebroken tongbeen geconstateerd, die zou zijn veroorzaakt door een verwurging. L. blijft ontkennen zijn voormalige schoonvader te hebben gewurgd.

Moszkowicz gaf aan dat de vorige deskundige tijdens de zitting twee keer een andere mogelijke doodsoorzaak heeft benoemd. ,,U kunt toch niet uit goed fatsoen op basis hiervan een uitspraak doen?", zo sprak hij de rechtbank toe.

Die nieuwe deskundige is de Canadese professor Christopher Milroy, die bekend staat als een deskundig forensisch patholoog. Moszkowicz riep hem eerder op in de zaak van de Utrechtse baby Chérise, haar doodsoorzaak bleek ook lastig vast te stellen.

De officier van justitie zag geen noodzaak en benadrukte dat vertraging in het proces veel leed bij de nabestaanden veroorzaakt. ,,De zaak blijft elke keer in hun leven terugkeren.” Desondanks wees de rechtbank het verzoek toe. De voorzitter zei belang te hechten aan ‘een zorgvuldig proces’. De zitting wordt voortgezet op donderdag 25 juli om 10.00 uur. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam