Volledig scherm
Drukte na het vrijdaggebed bij de Annasr Moskee aan het Mathenesserplein in 2014

Nieuwe megamoskee voor 5000 Rotterdamse gelovigen

Rotterdamse moslims hebben vergevorderde plannen voor een nieuwe megamoskee die een van de grootste in West-Europa moet worden. De Annasr-moskee, die aan de Van Citterstraat in Rotterdam-West plaats moet bieden aan 5000 gelovigen, wordt drie keer zo groot als de Essalam Moskee in Rotterdam-Zuid, nu de grootste van Nederland.

Om de bouw mogelijk te maken, moet een voormalige kerk uit 1931 worden gesloopt. De gemeente Rotterdam ziet dat niet zitten en heeft de kerk op de monumentenlijst gezet. Het moskeebestuur probeert via de Raad van de State die beschermde status van tafel te krijgen, bleek gisteren tijdens een zitting in Den Haag.

Volgens het moskeebestuur is de nieuwbouw hard nodig vanwege de beperkte ruimte in het huidige gebouw. Volgens voorzitter Ali Tachi moeten er nu geregeld mensen worden geweigerd. ,,We kunnen nu maar zo'n 2600 mensen kwijt. Steeds kregen we van de gemeente te horen dat we moesten wachten met onze plannen en nu staat de kerk ineens op de monumentenlijst.'' Tachi heeft geen bewijs, maar vermoedt dat het gemeentebestuur zo de bouw van de moskee wil tegenhouden.

Raad van State
De Rotterdamse moslims stapten eerder al naar de rechter, maar die stelde hen in het ongelijk. Via de Raad van State hopen ze nu alsnog groen licht te krijgen voor de nieuwbouw.

Voor de gemeente Rotterdam staat het behoud van de monumentale voorpui van de voormalige kerk voorop. Daarbinnen en -achter kan het moskeebestuur zijn gang gaan. Een gemeentewoordvoerder verzekert dat de monumentenaanwijzing niet bedoeld is om de nieuwbouw van de moskee te dwarsbomen. Rotterdam gaat nu, ook op verzoek van de Raad van State, nog eens om de tafel zitten met het moskeebestuur. Als beide partijen er niet uitkomen, doet de rechter binnen zes weken uitspraak.

  1. ‘In de VS zouden ze hem zo casten voor een film: elegant gekleed, vintage kapsel, Cary Grant-stijl’
    PREMIUM
    Column

    ‘In de VS zouden ze hem zo casten voor een film: elegant gekleed, vintage kapsel, Cary Grant-stijl’

    Ze hebben me altijd aangetrokken. Mensen zonder pretenties. Authentiek, charmant, oprecht, bescheiden, een tikkeltje rauw. Zo iemand is schrijver Alex Boogers. We zitten bij dezelfde Uitgeverij Podium, maar echt goed kenden we elkaar niet. Totdat ik Alex een keer met zijn vrouw Brenda trof in het café van De Bijenkorf. Ik had meteen een zwak voor hem. Geen beleefde smalltalk. Het ging meteen over het leven, onze achtergrond.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam