Volledig scherm
Het Flying Grass Carpet dat momenteel op het Schouwburgplein ligt, gaat in oktober weg. © Jan de Groen

Nieuwe plannen om Schouwburgplein levendig te maken

Bewoners, ondernemers en de culturele instellingen rond het Schouwburgplein gaan samen plannen maken om het plein levendig te maken. Het tijdelijke kunstgrasveld dat er nu ligt, en dat veel mensen aantrekt, gaat in oktober weg.

Het plein is compleet opgeleefd sinds het Flying Grass Carpet er vorig jaar augustus is neergelegd, vertelt Karin van der Spek van de Vereniging Verenigd Schouwburgplein. ,,Het is écht een stuk drukker geworden op het plein. Er komt echt van alles, ook gezinnetjes en die zagen we vroeger nooit. Er liggen zelfs zoenende stelletjes in de bosjes."

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Het Schouwburgplein zonder de grasmat. © ANP

Het kunstgrasveld ligt er naar verwachting tot oktober. Het tapijt is gehuurd. ,,Dat is een forse uitgave", zegt Van der Spek. ,,Ik weet niet of die periode nog verlengd wordt. Dat is onduidelijk, omdat we nog geen gemeentebestuur hebben." Om te voorkomen dat het Schouwburgplein straks weer net zo grijs en onherbergzaam is als vroeger, moet er een nieuw plan komen, vindt de vereniging.

Lelijkste pleinen 

Omdat het dak van de parkeergarage dat in feite het plein lek is, moet er de komende jaren iets aan het plein gebeuren.De vereniging grijpt deze kans aan om ideeën onder de aandacht van het gemeentebestuur te brengen. Die ideeën worden volgende week verzameld, met hulp van het Project for Public Spaces. Dat bedrijf zette het Schouwburgplein in 2005 nog op plaats acht in de top-tien van lelijkste pleinen ter wereld. ,,Het perfecte voorbeeld van hoe een design-statement nog geen goed plein maakt", was het oordeel van de samenstellers van deze Hall of shame.

Het Schouwburgplein, een ontwerp van Adriaan Geuze, is in 1996 opgeleverd. Sinds die tijd is er kritiek op het plein. Het wordt vooral ongezellig gevonden. Het Flying Grass Carpet bewijst dat het anders kan. Wat het geheim is? ,,Dat het lekker zacht is om op te zitten", zegt Van der Spek. ,,En dat het er vriendelijk uitziet. Door de verschillende kleuren kunstgras en door de bakken bamboe wordt het plein optisch verkleind."

Quote

Het is écht een stuk drukker geworden. Er komt echt van alles, ook gezinne­tjes en die zagen we vroeger nooit

Karin van der Spek

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam