Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Nieuwe poging voor snel internet in de polder

Twee Hoeksche Waardse internetbedrijven zijn bezig om ook de laatste duizend polderwoningen van snel internet te voorzien. Het is een nieuwe poging nadat eerder dit jaar Greennet afhaakte na een gebrek aan interesse.

Volgens wethouder Paul Boogaard van Korendijk, namens de regio verantwoordelijk voor het snelle internet in de Hoeksche Waard, zijn twee bedrijven bezig een 'boodschappenlijst' te maken. Daarop komen de voorwaarden te staan die nodig zijn om ook de laatste 1048 adressen in de Hoeksche Waard van snel internet te voorzien. ,,Want de nood is gewoon hoog. Het is niet nice to have, maar een must have'', zegt Boogaard.

Een van de voor de hand liggende 'eisen' die de bedrijven voor de lokale overheid hebben is een vergunning om zendkastjes te plaatsen. Deze zijn nodig om het internet in de minder dichtbevolkte gebieden 'te dekken'. Boogaard: ,,Het kan zijn dat we masten moeten slaan waar de kastjes op kunnen hangen. Maar ook kan gekeken worden naar kerktorens of andere hoge gebouwen in een dorp.''

Vrij uitzicht

Voordeel voor de Hoeksche Waard is dat de kasten een vrij uitzicht moeten hebben, weet de wethouder. ,,Bomen kunnen het signaal breken. Maar we leven hier in een vrij open gebied. Ik denk dat er nog maximaal drie opstelpunten nodig zijn om de hele Hoeksche Waard dekkend te krijgen.''

Want dat is al jaren zijn grote doel. Snel internet is een pre in dit digitale tijdperk. Zo klaagde een ondernemer in Goudswaard al enkele jaren geleden dat hij zijn facturen niet kon verwerken omdat hij op zijn adres nauwelijks een verbinding met het internet kon maken. Ook gesprekken met zorginstellingen in de Hoeksche Waard maakte Boogaard duidelijk dat snel internet pure noodzaak is. ,,Zelfs de zorg is er bijna van afhankelijk'', zegt Boogaard.

Noodzakelijk

Dat de twee bedrijven zich over het internet op het eiland bekommeren is noodzakelijk omdat Greennet eerder dit jaar afhaakte.

Het bedrijf zou internetvoorzieningen aanleggen voor de polderwoningen die het nu met minder dan 30 megabit per seconde moeten stellen - de ondergrens voor redelijk snel internet. Na een lange inschrijfperiode bleken slechts 138 mensen geïnteresseerd, terwijl Greennet alleen wilde beginnen als er minimaal 200 Hoeksche Waarders gebruik zouden maken van de voorziening.

Boogaard: ,,Blijkbaar was er destijds niet genoeg interesse vanuit de inwoners. Misschien is die er nog steeds niet, maar ik wil gewoon een goed dekkend netwerk zodat iedereen die wil er gebruik van kan maken.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam