Volledig scherm
Een kijkje in de nieuwe stadswinkel die maandag opent. Wethouder Adriaan Visser volgt het werk op de voet. © Sanne Donders

Nieuwe stadswinkel Coolsingel biedt plek aan tachtig balies

Met de opening van de nieuwe stadswinkel aan de Coolsingel, komende maandag, is de tien jaar durende renovatie van het Rotterdamse stadhuis bijna klaar. Wat helemaal fijn is: Rotterdammers kunnen eindelijk weer in het centrum hun paspoort of rijbewijs ophalen.

De voormalige stadswinkel aan de Coolsingel heeft volgens wethouder Adriaan Visser ,,een metamorfose ondergaan’’. De burger kan nu voor zo’n beetje elk officieel document terecht bij maar liefst tachtig balieplekken. Daardoor kunnen er gemiddeld enkele honderden mensen per dag geholpen worden.

Dat is een hele verbetering ten opzichte van enkele jaren geleden toen er nog meer dan honderd loketten in de stad waren. Dit is nu teruggebracht naar veertien zogenoemde ‘publiekslocaties’ waarvan de centrumlocatie het grootst is.

Praktisch

,,We hadden voorheen veel locaties met verschillende openingstijden. Dat was voor de Rotterdammer gewoon niet praktisch’’, aldus Annemarie de Rotte van de gemeente Rotterdam.

Alles in de nieuwe stadswinkel is gericht op service. ,,Ik hoop dat de Rotterdammer zich snel thuis voelt’’, zegt wethouder Adriaan Visser die met enige trots de rondleiding door de nieuwe winkel verzorgt.

De herindeling bracht de nodige uitdagingen met zich mee voor het renoveringsteam van het stadhuis. ,,Al die verschillende stadswinkels hebben allemaal andere klantgroepen’’, zegt De Rotte. ,,Daarom zijn er privé- en semi-privékamers geïnstalleerd naast de openbare balies. De privékamers zijn voor de serieuze zaken. Bijvoorbeeld mensen met heftige gezinssituaties (denk aan uithuisplaatsing van kinderen) of met belastingproblemen.’’

Monumentaal

Er was een krappe 8 miljoen euro nodig om de stadswinkel in het stadhuis (gebouwd tussen 1914 en 1920) te renoveren. Projectmanager Leon Wielaard heeft geprobeerd het monumentale pand terug te brengen naar de oorspronkelijke situatie.

,,Het was eigenlijk één grote bende die we aantroffen. Het leek wel een treinstation met al die banken in het midden. In de loop der jaren was het ook een beetje een rommeltje geworden, door verbouwinkjes links en rechts.’’

Visser: ,,Deze verbouwing is natuurlijk een heel belangrijke, omdat het verhaal van deze locatie erg bekend is. Het is een echte metamorfose geworden. We hebben ons best gedaan om veel dingen mooi en goed te houden of te maken.’’

Zo werd er historisch onderzoek gedaan naar kleuren en patronen en zoveel mogelijk origineel materiaal hergebruikt. Tapijten en vloeren zijn exact nagemaakt naar de oorspronkelijke versies. De bogen in de stadswinkel, bij een vorige renovatie dichtgemaakt, zijn weer hersteld. Zo komt er veel meer licht binnen.

Ook werden akoestische materialen gebruikt om het geluid in het pand te verbeteren, zodat de communicatie tussen klant en medewerker soepeler verloopt.

Visser had tijdens de renovatie zijn twijfels. ,,Ik vond het zelf een beetje spannend. Komt dit ooit af? dacht ik wel eens. Het heeft natuurlijk even geduurd.’’

De Rotte noemt het ,,een hele verbetering’’. En Wielaard is vooral erg trots op het eindresultaat dat vanaf 14 mei voor het publiek te zien is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam