Rotterzwam kweekt sinds maart 2013 oesterzwammen in het voormalige Tropicana.
Volledig scherm
Rotterzwam kweekt sinds maart 2013 oesterzwammen in het voormalige Tropicana. © Jan de Groen

Nieuwe start voor Rotterzwam na felle brand, kwekerij wordt ‘CO2-negatief’

Goed nieuws voor Rotterzwam. Twee jaar na de grote brand in het voormalige subtropisch zwemparadijs Tropicana opent de Rotterdamse oesterzwammenkwekerij op 24 mei een nieuwe bedrijfsruimte.  

Met een geldinzamelingsactie wist het circulaire bedrijf vorig jaar bijna 400.000 euro op te halen. In de nieuwe kwekerij zal iedere maand 7000 kilo koffiedik worden omgezet in oesterzwammen.

Een plek vinden voor de kwekerij was nog best lastig, volgens de initiatiefnemers. Toch is het ze gelukt om locatie te vinden waar ze voor een langere tijd kunnen blijven. Aan de Schiemond in Rotterdam-West heeft Rotterzwam met het opgehaalde geld oude containers omgebouwd tot kweekruimtes. Die staan op het terrein van De Kroon, de nieuwe creatieve hotspot in het Schiehavengebied. 

CO2-negatief

Op het dak van het pand liggen meer dan 150 zonnepanelen. Die moeten energie opwekken voor het bedrijf, waardoor de kwekerij volgens de eigenaren energieneutraal is. 

,,Maar dat is voor ons niet genoeg’’, zegt initiatiefnemer Siemen Cox (44). ,,Wij willen niet alleen onze eigen uitstoot compenseren, maar ook die andere andere bedrijven.’’ Zo wil het bedrijf binnen twee jaar ‘CO2-negatief’ zijn. Normaal gesproken wordt koffiedik verbrand, waarbij CO2 vrijkomt. Het plan van Rotterzwam is om de overblijfselen van de koffie niet te verbranden, maar uit te rijden over akkers. Zo voorkomen ze dat het gas de lucht ingaat.

Na de brand was de bedrijfsruimte bedekt onder een dikke laag giftig roet. ,,Op enkele machines na zijn we alles kwijt’’, liet eigenaar Mark Slegers toen op Facebook weten. Voor het bedrijf was de emotionele en financiële klap groot. De grootte van de brandschade in het pand aan de Maasboulevard was eerder onduidelijk.

Elke ochtend op de hoogte met het laatste nieuws uit Rotterdam en omgeving? Schrijf je hier in voor onze gratis nieuwsbrief!

  1. Gaatkensplas barstensvol grote vissen, maar waar zijn de kleintjes?
    PREMIUM

    Gaatkens­plas barstens­vol grote vissen, maar waar zijn de kleintjes?

    Voor sportvissers is het een beeld om van te smullen. Volwassen snoeken, zeelten van een halve meter, brasems, tientallen voorntjes en zelfs een roofblei komen uit een sleepnet van 250 meter dat onderzoekers net door de Gaatkensplas bij de Barendrechtse wijk Carnisselande hebben gehaald. Bijvangst is er ook, want in het net zit ook een paraplu verstrikt. ,,Wat opvalt is dat hier vooral grote vissen in het water zitten.’’

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam