Volledig scherm
Vannacht zochten alle centralisten hun plek in de nieuwe meldkamer in Rotterdam. © Ana de Wit

Nieuwste 112-meldkamer van Nederland beleeft vlekkeloze start

De nieuwe meldkamer van Rotterdam kende vannacht een vlekkeloze start. De samenvoeging van de meldkamers in Rotterdam en Dordrecht was een ingewikkelde operatie, waarbij geen telefoontje naar alarmnummer 112 verloren mocht gaan. 

Quote

Van de 25 meldkamers in Nederland blijven er tien over

Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond

Om drie uur 's nachts rinkelde er geen enkele telefoon meer op de meldkamer in Dordrecht of op de 20ste verdieping van het World Port Center. Alle centralisten werken nu samen op de 21ste verdieping van het pand op de Wilhelminapier, met een spectaculair uitzicht over de Nieuwe Maas.

Samen bedienen de medewerkers een gebied van ruim 1,8 miljoen inwoners. De grenzen zijn gelijk aan die van de politieregio Rotterdam: van Lansingerland tot Goeree-Overflakkee en van Hoek van Holland tot Leerdam. ,,Dit was een wens van oud-minister Opstelten", legt een woordvoerder van de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond uit. ,,Uiteindelijk blijven er van 21 meldkamers in Nederland nog tien meldkamers over."

De centralisten moeten vanaf nu veel meer straatnamen en vage beschrijvingen als 'het park bij de kerk' herkennen. ,, Uit ervaring blijkt dat ze dat snel leren. Bovendien is er altijd een mix van collega's uit Rotterdam en Dordrecht, zodat ze elkaar kunnen helpen. Met de huidige technieken kun je ook snel iets uitzoeken."

Vooralsnog pakken de centralisten de telefoontjes op die voor de brandweer, de politie of de ambulance zijn, maar in de toekomst moeten ze alle 112-meldingen behandelen. Bij grote drukte zijn er 70 werkplekken beschikbaar, meer dan de twee meldkamers voorheen samen hadden.

Bijzonder is dat de gloednieuwe meldkamer 'biodynamische' verlichting heeft. De verlichting bootst qua kleur en intensiteit het verloop van de dag zo goed mogelijk na, wat verstoringen in het bioritme van de centralisten moet voorkomen.

Afscheid

In Dordrecht ging het sluiten van de meldkamer met enige ceremonieel gepaard. Er werd een allerlaatste proefalarm naar de brandweerkantines in het gebied verstuurd. Er waren slingers opgehangen en er werd een kaarsje uitgeblazen, waarna het licht uitging. De directeuren van de twee betrokken Veiligheidsregio's, die niet de grenzen van de politieregio volgen, hieven in de vroege ochtend samen het glas op de goede verhuizing.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
8674 stemmen