Volledig scherm
De brand woedt in een enorme berg metaalafval © Mediatv

NL-Alert na grote brand Botlek: rook opgetrokken en brand geblust

UpdateVoor de tweede keer in één weekend is er groot alarm geslagen in de Botlek. Er woedt een grote brand bij metaalrecyclingsbedrijf EMR. Rozenburgers werden vanochtend gewekt door een NL-Alert in verband met de rook. Inmiddels is de brand geblust en de rook in de omgeving opgetrokken.

De brand in een gigantische berg afval aan de Quebecstraat werd om ongeveer half vijf vanochtend ontdekt.  Het vuur werd geblust met behulp van twee blusboten van het Havenbedrijf, aldus een woordvoerder van de Veiligheidsregio. ,,Bij het blussen kwam ontzettend veel rook vrij. Dit veroorzaakte overlast in de omgeving." De oorzaak van de brand is nog onduidelijk.

rijnmondveilig.nl on Twitter

Brand Botlek Rotterdam - Aan de achterzijde wordt de berg met een grijper uit elkaar gehaald en afgeblust. Dit kan kort voor wat rook zorgen. Verder is er nu nauwelijks rookontwikkeling. https://t.co/qBcnxOazux

De rookwolk verplaatste zich richting Rozenburg, waar het als een 'oud-en-nieuw-waas' over het dorp heen hangt. Een NL-Alert werd verstuurd om alle mensen in en rondom Rozenburg te wekken. Zij moesten namelijk hun ramen en deuren sluiten, in verband met de rook. ,,Gelukkig komt een NL-alert ook binnen als mensen hun telefoon op stil hebben staan want waarschijnlijk slaapt iedereen door het warme weer met het raam open." De Veiligheidsregio meldt dat als de geur weg is, het voor mensen weer veilig is om naar buiten te gaan en de ramen open te zetten.

De brand zat diep in de afvalstapel. Een kraan haalde daarom de stapel uit elkaar om het gehele vuur goed te kunnen blussen. Dit is inmiddels gelukt. Het metaalrecyclingsbedrijf is nu zelf bezig de berg weg te halen. ,,Die bestaat nu nog uit een zwartgeblakerde hoop ijzer. Er zijn geen smeulende resten of rook te zien, maar om zeker te weten dat er niets nagloeit, wordt de hoop weggehaald", aldus de woordvoerder van de Veiligheidsregio.

De rook die vrijkwam ging gepaard met een behoorlijke stank. Naast Rozenburg hadden ook mensen in Brielle en Maassluis hier last van. Verschillende meetploegen rijden door het gebied om de verspreiding in kaart te brengen.

Vrijdagavond ging het ook al mis in de Botlek, in de Rotterdamse haven. Toen moesten vijftien chemiebedrijven volledig stilgelegd worden, na een brand in een transformatorhuis. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam