Volledig scherm
Een Neste station in de Finse stad Heinola. © Tiia Monto

Nog dit jaar kan je diesel van slachtafval tanken en het komt uit de Rotterdamse haven

Voor het einde van dit jaar moet bij zeker zestig tankstations in Nederland hernieuwbare diesel van het Finse brandstofbedrijf Neste te koop zijn. 

Deze diesel is al verkrijgbaar in Finland, Zweden en de Amerikaanse staat Californië. Nederland is volgens Neste-topman Peter Vanacker het aangewezen volgende land voor de introductie. ,,Het milieubewustzijn van Nederlanders is groot.’’ Een van de belangrijkste bronnen voor de hernieuwbare diesel is slachtafval. ,,Het product is schoner dan diesel op basis van aardolie en het is geurloos.’’ De brandstof komt als Neste MY op de markt. Onder meer stations van Tamoil zullen het verkopen.

Neste MY zal ‘iets duurder‘ zijn dan reguliere diesel, zegt Vanacker. Daartegenover staat volgens hem milieuwinst en lagere onderhoudskosten aan de auto.

Hernieuwbaar

De Neste-topman maakte de introductie van de hernieuwbare diesel (‘geen biodiesel, want ons productieproces is anders’) in Nederland vandaag bekend bij de opening van een nieuw kantoor van Neste in Hoofddorp.

Van hieruit gaat het bedrijf ook wereldwijd z’n vliegtuigbrandstof verkopen. Er komen 60 mensen te werken. Neste heeft in Nederland een raffinaderij in de Rotterdamse haven. Deze fabriek op de Maasvlakte produceert diesel, kerosine en gas.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam

Poll

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

Waar moet Rotterdam de verkoop van lachgas verbieden?

  • In de hele stad (88%)
  • Alleen daar waar overlast is (4%)
  • Nergens (8%)
7799 stemmen