De vermoorde Kuut werd gevonden in de duinen van Hoek van Holland.
Volledig scherm
De vermoorde Kuut werd gevonden in de duinen van Hoek van Holland. © Roel Dijkstra

Nog één hoofdstuk te gaan in moordzaak Tattookillers

Het Openbaar Ministerie eiste levenslang tegen de Tattookillers; hun advocaten bepleitten vrijspraak. Afgelopen mei zou de rechtbank uitspraak doen, maar die werd uitgesteld omdat toch nog wat extra onderzoek moest worden gedaan omdat het bewijs tegen de vier verdachten aan de magere kant is. Vandaag wordt duidelijk of dat iets heeft opgeleverd. Daarna volgt nog één hoofdstuk: de uitspraak. Wanneer die wordt gedaan, zal straks bekend zijn. 

De Tattookillers vormen volgens ingewijden een moordeskader dat in opdracht liquideert. Kuut was lid van de groep, die zijn naam dankt aan de grote Chinese tekens die op de ruggen van de leden zijn getatoeëerd. Hij zou zijn vermoord omdat hij bij een liquidatie onbedoeld een tweede slachtoffer uit het criminele circuit zou hebben gemaakt en zo zijn bondgenoten in gevaar had gebracht.

Wandelaars troffen in maart 2009 zijn lichaam aan in de duinen van Hoek van Holland. Kuut bleek een week eerder meerdere malen door twee van de verdachten met een gehuurde auto naar de plek te zijn gereden, waar hij later werd begraven. Kuut bleek te zijn gemarteld. Zijn keel was doorgesneden. Kuut heeft destijds zijn dood zien aankomen. Huilend vertelde hij enkele dagen voor zijn dood aan zijn moeder dat hij niemand vertrouwde en in Rotterdam zou onderduiken. Dat was de laatste keer dat ze hem in leven zag.

Zwijgrecht

Slachtoffer Onno Kuut.
Volledig scherm
Slachtoffer Onno Kuut. © OM

Verdachten Brian (32) en Cor P. (36), broers uit Schiedam, Henk S. (45) uit Leeuwarden en Evert S. (39) uit Leerdam hebben zich altijd op hun zwijgrecht beroepen. Alleen Henk S. heeft tijdens het proces zijn mond open gedaan: om te zeggen dat hij niets met de moord te maken heeft.

Voor het motief achter de gruwelijke moord bestaan verschillende scenario’s. Kuut zou betrokken zijn geweest bij een liquidatie waarbij per ongeluk een tweede slachtoffer viel en zou dat met zijn leven hebben moeten bekopen. In een andere versie zou een financieel conflict met Enschedeër Michel B., oprichter van de verboden motorclub Satudarah, hem het leven hebben gekost.

De Rotterdamse rechtbank zou afgelopen mei uitspraak doen in de zaak maar dat werd tegen alle verwachtingen in uitgesteld. De rechtbank verklaarde een aantal getuigen – uit het criminele circuit - opnieuw te willen ondervragen. Aangezien criminelen niet graag praten met politie en justitie is het nog maar de vraag of rechtbank nog iets wijzer is geworden. 

  1. Dit wil je zien: de Rotterdamse dansmarathon van 1983
    video

    Dit wil je zien: de Rotterdam­se dansmara­thon van 1983

    Het thuiszitten heeft ook positieve bij-effecten. Eindelijk tijd om al die oude foto’s en filmpjes te sorteren en op te knappen. De Rotterdamse amateurfilmer Theo Doeve is druk geweest met de restauratie van een oude film van de eerste grote dansmarathon in Rotterdam in 1983. ,,Om jullie wat op te vrolijken in deze moeilijke tijd’’, meldt hij bij een linkje naar YouTube waar hij de film online heeft gezet. Voor wie even wil vergeten en terug wil naar de tijd van beenwarmers, zweetbandjes, Fame, Opel Kadettjes en de stad van toen.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam