Volledig scherm
A la Plancha in betere tijden. De provincie heeft nog geen vergunning afgegeven omdat ze bang is dat een schip tegen het restaurant zal varen. © AD

Nog geen vergunning voor visrestaurant A la Plancha

Visrestaurant A la Plancha op het Noordereiland blijft deze zomer wellicht gesloten. De reden? De provincie Zuid Holland vindt het niet veilig, er zou een boot tegenaan kunnen varen.

Tandenknarsend kijkt Hans Mosselman naar het weerbericht: strálend terrasweer, maar zijn restaurant A la Plancha blijft dicht. In andere jaren opent het openlucht- visrestaurant bij het eerste hittegolfje, maar nu staat er nog geen tafel op het terras. ,,Het is een ingewikkeld verhaal", verzucht hij.

A la Plancha kreeg de eerste vijf jaar een pop-up-vergunning. Daarvoor was het niet nodig om de bestemming te veranderen van het ponton, dat eerst een stuk van de spoorbrug was. Omdat Mosselman een permanente vergunning aanvroeg, gingen op het provinciehuis ineens de alarmbellen af. Er zou wel eens een binnenvaartschip tegen het ponton kunnen varen.

Frustratie

Quote

Ik krijg er een beetje een paar­se-krokodilge­voel bij

Hans Mosselman

,,Het is frustrerend'', aldus de eigenaar. ,,Niet alleen voor de mensen die bij ons graag een visje komen eten, maar ook voor het personeel. We hebben iemand die speciaal zijn baan heeft opgezegd om bij ons te komen werken. Ik krijg er een beetje een paarse-krokodilgevoel bij."

Nog nooit is er een schip tegen de ponton aangevaren, zegt Mosselman. ,,Dat heb ik nagevraagd bij mensen die al hun hele leven op het Noordereiland wonen. Het is echt gevaarlijker om in een boot te zitten dan bij ons te eten. De Pannenkoekenboot mag wél over de rivier varen met etende mensen, de ribs scheuren hier met 80 kilometer per uur langs, maar wij zouden gevaarlijk zijn. Je loopt meer kans om te stikken in een visgraat dan dat je bij ons iets overkomt door een botsing."

Mosselman hoopt ondanks alles deze zomer nog open te kunnen ,,Ik hoop dat de rede uiteindelijk zal zegevieren." 

De provincie Zuid-Holland kon gisteren niet op tijd reageren.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier gratis in!

In samenwerking met indebuurt Rotterdam