Nog voor de klus begint, kiept de kraan achterover

VIDEOHet bordje voor de oude ingang van het Erasmus MC moet hem zijn ontgaan: maximaal 14 ton, staat erop. En met een reden, want onder het wegdek voor het gebouw ligt de oude fietsparkeerkelder van het ziekenhuis met een dun dak erop.

Nog voordat de klus van de dag kon beginnen, gebeurt waar elke kraanmachinist bang voor is: de 96 ton zware hijsmachine begint te kantelen. Achterover. De machinist in zijn cabine kiept mee. De loodzware telescooparm van de kraan ploft schuin het oude receptiegebouw van het Erasmus MC in. In het kantoorgebouw ernaast zitten de mensen door de zware klap te schudden op hun stoel.

De kraanmachinist raakt lichtgewond, zal zijn baas later vertellen. Zijn ouders komen een uur na het ongeluk al naar het ziekenhuis, hij heeft ze inmiddels kunnen bellen. Collega’s die de andere kranen zouden bedienen, staan verbluft te kijken naar de ravage. Ze willen liever niets zeggen.

Bouwvakkers zien het hoofdschuddend aan. ,,Zo’n kraan kan wel 100 ton wegen”, zegt er een. ,,Het is ongelofelijk dat niemand dat bij de voorbereiding heeft gezien.” Het bedrijf, Boekestijn uit Maasland, heeft een uitstekende reputatie, weten ze. ,,Het is niet te hopen dat die kraan er straks door een concurrent moet worden uitgehesen. Dat is echt een vernedering.”

Eenvoudig

De kraan was besteld voor een redelijk eenvoudig klusje: het afhijsen van de oude koelinstallaties van het dak van het oude Dijkzigtziekenhuis. Dat is wel hoog, maar ook overzichtelijk. ,,Maar voordat hij goed en wel kon beginnen, ging het al mis”, zegt een woordvoerder van het Erasmus MC.

,,We moeten afwachten wat het onderzoek uitwijst”, zegt René Boekestijn van het gelijknamige kraanverhuurbedrijf. Hij vertelt dat de kraan, een zwaar exemplaar met acht assen, 96 ton weegt. De inspectie SZW, de voormalige arbeidsinspectie, doet onderzoek naar het ongeluk. Bouw en Woningtoezicht van de gemeente Rotterdam onderzoekt de staat van het pand.

Lees verder onder de foto. 

Volledig scherm
In het oude gedeelte van het ziekenhuis waren geen mensen aanwezig. © Media TV

Wie de kraan ziet, weet eigenlijk meteen wat de oorzaak is van het ongeluk. Het stempel aan de rechter achterkant, de steun waarmee de kraan normaal stabiel staat, is onder de grond verdwenen, net als een deel van de cabine. Het te dunne dak van de parkeerkelder is bezweken onder het gewicht van de kraan.

In het gedeelte van het ziekenhuis waar de kraan op gevallen is, zijn geen mensen aanwezig. De patiënten en medewerkers verhuisden in mei dit jaar naar de nieuwbouw. Dit stuk was bij de sloop als eerste aan de beurt. Het oude Dijkzigt volgt later, daaruit moet eerst nog asbest worden verwijderd.

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws uit Rotterdam en omstreken? Schrijf je hier in voor onze nieuwsbrief.

Volledig scherm
De omgevallen kraan. © MediaTV
Volledig scherm
De kraan heeft zich in het pand geboord. © AD

In samenwerking met indebuurt Rotterdam