Het is altijd dikke pret bij het Songfestival. De hoop is dat meer minima in Rotterdam zich aanmelden voor een gratis plekje tijdens één van de shows in Ahoy.
Volledig scherm
Het is altijd dikke pret bij het Songfestival. De hoop is dat meer minima in Rotterdam zich aanmelden voor een gratis plekje tijdens één van de shows in Ahoy. © AFP

Nog weinig animo voor gratis kaarten Eurovisie Songfestival

UpdateRotterdamse minima lopen nog niet warm voor gratis Songfestivalkaartjes. Een week na de start van deze bijzondere actie hebben zich zo’n 1100 kandidaten gemeld, terwijl er 8500 plekjes in Rotterdam Ahoy voor hen beschikbaar zijn. De komende tijd wordt de doelgroep met flyers en acties op de hoogte gesteld. De organisatie verwacht alle kaartjes uiteindelijk aan de man te brengen.

Wethouder Kasmi (D66, toerisme) toonde zich onlangs trots op het ‘binnenhalen’ van de gratis tickets, die voor alle shows – inclusief de finale op 16 mei – beschikbaar zijn. ,,Dit is in de geschiedenis van het Songfestival nog nooit voorgekomen’’, zei hij. Dat de interesse tot dusver matig is, is volgens de betrokkenen vooral te wijten aan het feit dat Rotterdammers met een smalle beurs moeilijk te bereiken zijn.

Quote

Dit is in de geschiede­nis van het Songfesti­val nog nooit voorgeko­men

De actie loopt nog tot en met 7 januari en de komende tijd wordt er vol op ingezet om de doelgroep op de hoogte te stellen van de actie. Daarvoor wordt gebruik gemaakt van het netwerk van hulpverleners en van nieuwsbrieven en sociale media. Er worden posters en flyers verspreid via bijvoorbeeld voedselbanken en buurthuizen. 

Uitkiezen

De vijver waarin de organisatie kan vissen, is groot: ongeveer 60.000 Rotterdammers komen in aanmerking voor een kosteloos avondje Songfestival. De uitverkoren minima krijgen een hapje en een drankje. Bovendien wordt met de RET gesproken over gratis vervoer. Wie een kaartje bemachtigt, mag zélf iemand uitkiezen om mee te nemen. Dat mag ook iemand zijn die meer te besteden heeft.

De gemeente hoeft voor deze geste niet extra in de buidel te tasten, want de kosten vallen binnen de 15,5 miljoen euro die de stad voor het Songfestival heeft gereserveerd. Wie graag bij één van de shows aanwezig wil zijn – er zijn zes repetities, twee halve finales en de grote finale op 16 mei – kan zich nog tot 7 januari aanmelden op de website van de gemeente Rotterdam, onder het kopje ‘Winactie Songfestival’.

Inschrijvingen

De Rotterdamse organisatie van het Songfestival zegt content te zijn met het respons tot nu toe. ,,Al 1100 inschrijvingen op de totaal 4250 (iedereen met een kaartje mag iemand meenemen - red.) die we te vergeven hebben. Dat is 1 op 4. In dit tempo zijn we alle kaartjes aan het einde van de looptijd van de actie kwijt aan heel veel blije Rotterdammers’’, meldt een woordvoerster.

Het werven van vrijwilligers liep onlangs overigens op rolletjes. Binnen een paar dagen waren er meer dan 1000 aanmeldingen. Er zijn 650 vrijwilligers nodig.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam