Burgemeester Ahmed Aboutaleb
Volledig scherm
Burgemeester Ahmed Aboutaleb © ANP

Noodverordening getekend: op straat maximaal twee personen tezamen

Het samenscholingsverbod in Rotterdam en omliggende gemeenten geldt definitief voor meer dan twee personen. En dus niet voor meer dan drie personen, zoals begin deze week nog werd gemeld.

Quote

Ik roep alle Rotterdam­mers op toch vooral thuis te blijven

Aboutaleb, Burgemeester

Dat blijkt uit de noodverordening tegen de verspreiding van het coronavirus die vandaag is ondertekend door burgemeester Aboutaleb, namens alle 15 burgemeesters in de veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond. De strenge maatregelen zijn nu officieel van kracht, van Goeree-Overflakkee tot aan Lansingerland.

Belangrijkste maatregel is het verbod op groepsvorming in de openbare ruimte. Aan het begin van de week, na de persconferentie van het kabinet, werd nog uitgegaan van ‘meer dan drie personen’. Uit de noodverordening blijkt dat nu alleen nog twee personen tezamen mogen zijn. ‘Er worden boetes gegeven aan groepen van 3 of meer personen die geen anderhalve meter afstand houden’, zo meldt de gemeente. Voor gezinnen geldt een uitzondering, net als voor kinderen onder de twaalf jaar.

Verantwoordelijkheid

,,Ik roep alle Rotterdammers op toch vooral thuis te blijven, sociale contacten te mijden, de 1,5 meter in acht te nemen’’, laat Aboutaleb weten. ,,Het voorkomen van verdere verspreiding van het virus is ons doel. Spreek elkaar daar ook op aan en houd rekening met elkaar. Houdt u zich niet aan de maatregelen, dan zullen onze handhavers op straat u daarop aanspreken en u wijzen op uw verantwoordelijkheid’’

Verder zijn alle evenementen met een vergunnings- en meldplicht verboden tot 1 juni. Ook alle andere samenkomsten - die niet onder de uitzonderingsregels van het rijk vallen - blijven vooralsnog verboden en zullen ‘voor 6 april worden heroverwogen’. Voor begrafenissen en bruiloften geldt dat er maximaal 30 personen mogen zijn, mits zij 1,5 meter afstand tot elkaar kunnen houden. 

Later wordt duidelijk of Rotterdam nog aanvullende regels gaat opstellen voor specifieke locaties.

In samenwerking met indebuurt Rotterdam

Rotterdam