Volledig scherm
PREMIUM
Ook de intercity direct heeft vaak te kampen met storingen. © Hoogveld Bart

NS krijgt storingen op hsl niet onder controle, vertragingen frustreren reizigers

Reizigers op de hogesnelheidslijn hebben het sinds eind vorige maand nog zwaarder te verduren dan voorheen. Dagelijks kampen snelle treinen tussen Amsterdam, Rotterdam en België met storingen en daardoor lange vertragingen. ,,Het is momenteel inderdaad pet’', erkent een woordvoerder van de NS.

Quote

Sinds eind vorig jaar is de service achteruit gegaan. Er zijn vaak vertragin­gen en treinen die worden geannu­leerd

Sergei Maertens

De NS installeerde vorig jaar nieuwe software op de 78 locomotieven die ingezet worden op de hogesnelheidslijn. Ondanks testen zat een fout in de software. Treinen vielen daardoor soms stil en konden lang niet altijd door de machinist op gang worden gebracht. De softwareproblemen moesten voor Kerstmis zijn opgelost, maar ook dit jaar zijn er elke dag storingen, terwijl er sinds eind vorig jaar juist meer langere treinen op dat spoor rijden.

Treinreizigers balen van de dagelijkse vertragingen op de hogesnelheidslijn tussen Amsterdam, Rotterdam en België. ,,Enorm frustrerend'', zegt Schiedammer Sergei Maertens, die sinds vier jaar voor zijn werk pendelt tussen Schiedam en Amsterdam. In Rotterdam stapt hij op de hogesnelheidslijn.

,,Sinds eind vorig jaar is de service achteruit gegaan. Er zijn vaak vertragingen en treinen die worden geannuleerd. Ik heb ook vaak meegemaakt dat de trein onderweg gereset moet worden. Ik betaal een toeslag van ruim 600 euro per jaar om over de hsl te reizen. Het is enorm frustrerend om er dan even lang of langer over te doen dan met de gewone intercity.''

In samenwerking met indebuurt Rotterdam