Volledig scherm
Rotterdam Centraal © ANP

NS stelt sluiting ov-poortjes op Rotterdam Centraal uit

De permanente sluiting van de toegangspoortjes op Rotterdam Centraal is voor langere tijd uitgesteld. De kans is zelfs groot dat ze pas in 2016 worden geactiveerd. Deze week zorgde een driedaagse proef hiermee voor behoorlijk wat tumult.

Volledig scherm
© ANP

Veel bezoekers reageerden boos op de sluiting van de toegangspoortjes. Alleen mensen in het bezit van een ov-chipkaart van de NS of een anonieme kaart waar 20 euro saldo op stond, konden het station nog in. Rotterdam Centraal is een van de 82 NS-stations waar toegangspoortjes zijn - of nog worden geplaatst. Op sommige stations zijn die al geactiveerd.

De bedoeling is dat veel andere stations nog dit jaar of volgend jaar ook worden geactiveerd. De vrees bij veel bezoekers, die vaak op het station komen voor een broodje of kop koffie, is dat Rotterdam binnenkort ook aan de beurt is. Maar volgens NS-woordvoerder Eric Trinthamer is het moment waarop de poortjes helemaal dicht gaan, in Rotterdam nog niet bepaald. 'We doen dat pas als de klant daar echt klaar voor is,' legt hij uit. 

Volgens hem wil de NS Rotterdam Centraal hoe dan ook 'zo toegankelijk mogelijk houden voor iedereen die er wat te zoeken heeft'. De NS denkt nu na over hoe dat het beste kan. Alles wat we doen, doen we om de reiziger ten dienst te zijn.''

Met de poortjes wil de NS, net als de RET eerder deed bij de metro, vooral het zwartrijden tegengaan. Tijdens de proef bleek nu ook dat er veel zwartrijders waren. Dat zijn vaak de mensen die voor overlast zorgen op stations en in treinen.

Passagerecht
Tegelijkertijd wil de spoorwegmaatschappij andere bezoekers, die bijvoorbeeld een broodje willen halen in een van de eetgelegenheden op CS of even bij de AH of Hema moeten zijn, niet kwijt.

De NS doet momenteel een proef met een passagepas op Rotterdam Zuid, die ook gebruikt zou kunnen worden op CS. Daarnaast wordt de mogelijkheid onderzocht om op de ov-chipkaart een 'passagerecht' te kunnen opladen. Daarmee kun je kosteloos door de poortjes.

Een andere oplossing die wordt bestudeerd, is dat mensen langer dan een uur op het station mogen blijven zonder dat dit van het saldo op hun ov-chipkaart wordt afgehaald. 'Maar wellicht is een uur op Rotterdam Centraal te kort.' Dat zal de komende tijd allemaal moeten worden onderzocht. De kans is dan ook groot dat er in de toekomst weer zo'n proef wordt gehouden op Rotterdam Centraal. Die zal dan langer duren en 24 uur per dag. 'Maar dat zal niet op korte termijn zijn.'

In samenwerking met indebuurt Rotterdam