Volledig scherm
© Robin Utrecht

Nu je huis in de verkoop? Morgen verkocht voor de hoofdprijs

interactieve kaartDe verkoopkans van woningen die te koop komen, neemt ongekend hard toe. Liefst 72 procent van de nieuw in aanbod gekomen woningen is binnen 90 dagen verkocht. Dat meldt makelaarsorganisatie NVM op basis van de nieuwste cijfers. Zo ook in Rotterdam. 

Door het tekort aan woningen hoeven verkopers zich geen zorgen te maken dat zich geen kopers melden. Sterker, de gegadigden bieden fors tegen elkaar op om de nieuwe eigenaar te worden. In Rotterdam zijn de huizenprijzen ten opzichte van vorig jaar met 13,3 procent gestegen. De prijs van de gemiddeld te koop staande woning in Rotterdam ligt nu op 251.000 euro. Uit de landelijke cijfers blijkt dat vorig kwartaal een derde van de verkochte huizen boven de vraagprijs van de hand is gegaan. Dit is niet eerder gebeurd.

,,Het lage aanbod, de hoge prijzen en het gegeven dat de meeste nieuwbouw voor doorstromers wordt geproduceerd, leidt ertoe dat vooral de starters steeds moeilijker aan een woning komen'', concludeert NVM-voorzitter Ger Jaarsma.

Er is nog maar één plek in Nederland waar kopers echt ruim de keuze hebben en dat is Noordoost-Groningen, signaleren de makelaars. En zij zien ook nog een nieuwe trend op de woningmarkt: mensen willen eerst een huis kopen en daarna pas hun woning verkopen. ,,In de crisisjaren was dat precies andersom'', aldus de makelaarsbaas.

,,Toen was het vooral zaak eerst een koper te vinden voor de huidige woning. Uit het ruim beschikbare aanbod was het vervolgens niet moeilijk om een nieuwe woning te vinden. In de huidige krappe woningmarkt wordt in ruim 70 procent van de gevallen eerst een nieuwe woning gekocht, alvorens te verkopen.''

Check hier hoe het zit in jouw regio:

Alarmerend

Op de Amsterdamse woningmarkt is de situatie helemaal extreem: de prijzen stegen daar gemiddeld met 12 procent, oftewel met 50.000 euro. ,,Twaalf procent in een kwartaal is alarmerend", aldus Marja Elsinga, hoogleraar woningbeleid en woningmarkt aan de Technische Universiteit in Delft.

Mensen raken tussen wal en schip, signaleert de woningmarktexpert. De huizenprijzen stijgen veel sneller dan de lonen en dat zorgt ervoor dat woningen onbetaalbaar worden. ,,Mensen kunnen geen huis kopen en kunnen ook niet terecht in huurwoningen."

In samenwerking met indebuurt Rotterdam